Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Urmuz

Bizarne stranice

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Petru Krdu
  • 05/2013.
  • 104 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Bio je dadaist prije dadaista, nadrealist prije nadrealista", kazao je Eugene Ionesco. I već to priznanje danas pomalo zaboravljenom i zapostavljenom Urmuzu, što ga je izrekao njegov glasoviti sunarodnjak, bilo bi dovoljno da pobudi pažnju i respekt čitatelja zainteresiranog za avangardu, apsurd, inovativnost, parodiju, grotesku ili antiliteraturu, kako su neki opisivali Urmuzove tekstove.

Unatoč tomu što su ti tekstovi bili vrlo kratki ("roman u četiri dijela" na svega nekoliko stranica!) i što ih je za života objavio samo dva, a nakon njegova samoubojstva 1923. godine pronađeno svega desetak, Urmuza u stručnoj literaturi gotovo beziznimno navode kao pionira nadrealizma, futurizma, dadaizma i ekspresionizma. Živio je, pisao i umro na nesvakidašnji način, a njegova je rana i eksplozivna bukureštanska pojava toliko izdvojena iz glavnih europskih tokova navedenih pravaca da se čini – upravo nemogućom.

Ako i postoje mnoge usporednice sa svakim od spomenutih pravaca, Urmuzovo se djelo ne svodi ni na jedan od njih, i može se mirne duše reći da je njegova važnost upravo u tome što je pisao onako kako nitko prije njega nije pisao. Samonikao, odbacivan i osporavan, bio je i ostao gotovo neshvatljivo originalan.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –