Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emile Michel Cioran

O nedaći biti rođen

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Prijevod: Petar Novoselec
  • 07/2013.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789532226713
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Tri sata ujutro. Osjećam ovu sekundu, potom onu drugu, pitam se što mi je donijela svaka minuta. Čemu sve to? – Jer sam rođen. Iz posebne vrste bdijenja izranja pitanje o rođenju.

Za razliku od Joba nisam prokleo dan mojeg rođenja; no zato sam sve druge dane obasuo anatemama.

Mi ne trčimo ususret smrti, mi bježimo pred katastrofom rođenja, mi se koprcamo, mi preživjeli koji to pokušavamo zaboraviti. Strah od smrti samo je projekcija u budućnost straha koji seže u naše prve trenutke.

Posječeno drveće. Podižu se kuće. Njuške, ljudske njuške posvuda. Čovjek buja kao korov. Čovjek je rak zemlje.

Pred grobom nameću se riječi: igra, varka, šala, san. Nemoguće je pomisliti da je postojanje ozbiljna pojava. Izvjesnost prijevare na početku, u temelju. Na vrata groblja trebalo bi staviti natpis: „Ništa nije tragično. Sve je nezbiljsko.“

Htio bih biti slobodan, silno slobodan. Slobodan kao mrtvorođenče.

***

Emile M. Cioran rumunjski je pisac i filozof. Rođen je 8. travnja 1911. godine u obitelji pravoslavnog svećenika. 1947. godine objavljuje svoju prvu knjigu na francuskom jeziku Précis de décomposition (Kratki pregled raspadanja). U svojim se esejima Cioran bavi temama kao što su vrijeme, povijest, otuđenje, ništavilo, nemoć, apsurd, dosada, samoubojstvo, smrt, dekadencija Zapada, tiranija, glazba.


Najpoznatije knjige: Na vrhuncima očajanja, Suze i sveci, Kratki pregled raspadanja, Historija i utopija, Pad u vrijeme, Teško je biti rođen, Brevijar poraženih.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –