Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sandi Blagonić

Od Vlaha do Hrvata : Austrijsko-mletačka politička dihotomija i etnodiferencijski procesi u Istri

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 10/2013.
  • 175 str., meki uvez
  • ISBN 9789532224344
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Tko su istarski Vlahi, ili Vlasi, a tko istarski Bezjaci? Jesu li Hrvati u Istri to što jesu “od stoljeća sedmog” ili “od stoljeća dvadesetog”? Jesu li se u kasnom srednjem vijeku istarski seljaci borili kao Hrvati ili kao lojalni austrijski podanici?

Na kraju, je li Istra supstancijalni topos suživota Istrijana ili i mjesto užih identitetskih raslojenosti i destrukcija?

U knjizi "Od Vlaha do Hrvata" autor analizira povijesne sastavnice identiteta nastale tijekom višestoljetne političke podijeljenosti istarskoga prostora između Mletačke Republike i Kuće Austrije, napose posljedice koje su – također stoljećima – ostale duboko ukorijenjene u mentalitetima istarskoga stanovništva

Miroslav Bertoša

Ovo je prvi rad koji temu subetničkih identiteta, etnokulturnoga i nacionalnoga identiteta u Istri promišlja s aspekta etnologije i kulturne antropologije i takav od prvorazrednoga značaja za ovu znanstvenu disciplinu. Knjiga će sigurno naći brojnu čitalačku publiku u stručnim i znanstvenim krugovima, a bit će i dobrodošlo štivo za studente studija društvene i humanističke provenijencije

Jadranka Grbić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –