Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alice Echols

Ožiljci slatkog raja : Život i doba Janis Joplin

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Sanja Kovačević, Margareta Matijević
  • 11/2013.
  • 304 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533200606
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga "Ožiljci slatkog raja" nije samo najhvaljenija biografija legendarne rock ikone Janis Joplin već je i sjajan prikaz vremena i okruženja u kojemu je živjela; kruna je to petogodišnjeg intenzivnog istraživanja povjesničarke i kritičarke Alice Echols.

Uz autoritativan prikaz nezavidnog životnog puta i zavidne glazbene karijere kultne heroine rocka, autorica znalački obrazlaže (kontra)kulturnu povijest 60-ih: odlazak bitnika i dolazak hipija, razvoj folk i hipi glazbene i umjetničke scene, kao i osebujan način života njihovih sudionika.

Janis je svojim iznimnim talentom i interpretativnom snagom ostavljala bez daha sve prisutne od prvih nastupa u srednjoj školi do posljednjih koncerata u prepunim dvoranama i stadionima; poput tsunamija poharala je cijelo područje rock'n'rolla kao ni jedna bjelkinja prije nje. Na sceni, ali i van nje bila je neukrotiva: njezina je seksualnost bila bestidna, bezobzirno je psovala, pila i drogirala se, oblačila se poput »psihodelične uličarke«, beskompromisno se izrugujući svim uvriježenim običajima i tradiciji – bila je utjelovljenje buntovništva, nekonvencionalnosti, spontanosti i samosvojnosti.

Živjela je i uživala na način »kao da sutra ne postoji, čovječe, to je sve isti jebeni dan«, ili, kako je još voljela reći: "Radije bih živjela deset superhiperludih godina nego doživjela sedamdesetu sjedeći u jebenoj fotelji ispred televizora." Janis je na brojne načine nosila i podnosila teret i bol inovatora i odmetnika, i nije pritom uvijek bila sretna, ali išla je do kraja, preko svih barijera, mijenjajući općeprihvaćene poglede na svijet i društvena pravila.

Poput Hendrixa, Morrisona i Cobaina izdržala je svega dvadeset i sedam godina, postavši i ostavši simbolom svoje generacije i svojega vremena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Ožiljci slatkog raja - Alice Echols –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –