Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mario Vargas Llosa

San jednog Kelta

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 11/2013.
  • 448 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860894
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovaj je roman priča o pustolovini započetoj u Kongu 1903., a završenoj u londonskom zatvoru, jednoga jutra 1916. To je životna drama legendarne osobe: Irca Rogera Casementa. Junak i negativac, izdajnik i slobodar, moralan i amoralan, njegova se složena pojavnost gasi i poslije smrti preporađa.


Roger Casement je bio jedan od prvih Europljana koji su objavili užase kolonijalizma. S njegovih putovanja u Belgijski Kongo i južnoameričku Amazoniju ostala su dva znamenita izvješća koja su potresla ondašnje društvo. Ta su putovanja i ono što je na njima vidio Casementa zauvijek promijenili, natjeravši ga da se otisne u još jednu pustolovinu, intelektualnu i rodoljubnu, jednako pogubnu, ako ne i pogubniju. Navest će ga da se suprotstavi Engleskoj kojoj se divio i da se aktivno uključi u borbu za ciljeve irskog nacionalizma.

Casement je i privatno bio slojevita osobnost: objavljivanjem odlomaka dnevnika upitne vjerodostojnosti posljednjih dana njegova života na vidjelo su izašle seksualne avanture zbog kojih su ga prezreli mnogi sunarodnjaci. "San jednog Kelta" opisuje egzistencijalnu pustolovinu u kojoj se mračna strana ljudske duše pojavljuje u svom nepatvorenom, najprljavijem obličju.

Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobelove nagrade 2010. godine, rođen je u Arequipi, u Peruu, 1936. godine. Njegova književna karijera došla je na glas s izlaskom knjige "Grad i psi". Poslije je još objavljivao kazališne komade, studije i eseje, memoare, pripovijetke i prije svega romane kojijh je napisao devetnaest.

Dobitnik je najvažnijih književnih priznanja, među ostalim nagrade PEN/Nabokov, Cervantes i Grinzane Cavour.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –