Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Kirin

Zenzancije

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 12/2013.
  • 104 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860993
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Najveća je novost u tome što je sada sve pjesničke razine podredio svojevrsnoj zen-poetici. Svijet je to koji preferira jednostavnost forme pa čak i diskretnostu izražajnim sredstvima. Kirin se okreće sažetijim oblicima, često nalik na haiku ili zenovske koane, u kojima se afirmira zenovska duhovnost koja bježi od racionalističkih formula i jednoznačnih odgovora. Time je učinio unutarnjim sadržajem svojih pjesama neke temeljne odlike spomenute duhovnosti – otvorenost, zapitanost, uočavanje života onakvog kakav jest u svojim vanjskim i unutarnjim manifestacijama, primjećivanje kozmičke cjelovitosti u najsitnijim detaljima kao i u najširim dimenzijama, odustajanje od razrješavanja opreka pa čak i naglašavanja apsurdnosti.

Osnovna je namjera takve poezije promatrati i primjećivati, a ne zaključivati, vidjeti male stvari i situacije, prizore koje iz sebe govore spontanom neobičnošću i perceptivnom svježinom. Pjesmovna svijest se ne nameće kozmičkoj cjelini, već joj se podlaže, utišava i osluškuje njezin šum u travi, mravima, jabukama što same padaju kada su zrele, u cikličkome svijetu koji se budistički prispodobljuje kotaču. Kirin često, u duhu koana, naglašava začudne situacije, logičke aporije, čak i blago ironiziranje ustaljenih spoznajnih procesa.

Miroslav Kirin u ciklusu pjesama "Zenzancije" ponešto mijenja i samo razumijevanje pjesništva kao takvog, njegovu funkciju i karakter. Riječ je o smirenoj i profinjenoj poeziji koja se vraća kozmološkoj poniznosti i najveće spoznajne probitke vidi u zamjećivanju dugih sjena koje ostavljaju posve male stvari i život koji struji kroz njih.

Davor Šalat

Miroslav Kirin rođen je 1965. u Sisku. Piše poeziju, prozu i eseje te prevodi s engleskog. Objavio je osam pjesničkih zbirki, fotoesejističku knjigu "Iskopano" (2012.), slikovnicu "Zimska potraga" (2015.) u suautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem i autofikcionalni roman "Album" (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini.

Koscenarist je dokumentarnog filma "Album" (2011) redatelja Branka Ištvančića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –