Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Kirin

Zenzancije

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 12/2013.
  • 104 str., meki uvez
  • ISBN 9789532860993
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Najveća je novost u tome što je sada sve pjesničke razine podredio svojevrsnoj zen-poetici. Svijet je to koji preferira jednostavnost forme pa čak i diskretnostu izražajnim sredstvima. Kirin se okreće sažetijim oblicima, često nalik na haiku ili zenovske koane, u kojima se afirmira zenovska duhovnost koja bježi od racionalističkih formula i jednoznačnih odgovora. Time je učinio unutarnjim sadržajem svojih pjesama neke temeljne odlike spomenute duhovnosti – otvorenost, zapitanost, uočavanje života onakvog kakav jest u svojim vanjskim i unutarnjim manifestacijama, primjećivanje kozmičke cjelovitosti u najsitnijim detaljima kao i u najširim dimenzijama, odustajanje od razrješavanja opreka pa čak i naglašavanja apsurdnosti.

Osnovna je namjera takve poezije promatrati i primjećivati, a ne zaključivati, vidjeti male stvari i situacije, prizore koje iz sebe govore spontanom neobičnošću i perceptivnom svježinom. Pjesmovna svijest se ne nameće kozmičkoj cjelini, već joj se podlaže, utišava i osluškuje njezin šum u travi, mravima, jabukama što same padaju kada su zrele, u cikličkome svijetu koji se budistički prispodobljuje kotaču. Kirin često, u duhu koana, naglašava začudne situacije, logičke aporije, čak i blago ironiziranje ustaljenih spoznajnih procesa.

Miroslav Kirin u ciklusu pjesama "Zenzancije" ponešto mijenja i samo razumijevanje pjesništva kao takvog, njegovu funkciju i karakter. Riječ je o smirenoj i profinjenoj poeziji koja se vraća kozmološkoj poniznosti i najveće spoznajne probitke vidi u zamjećivanju dugih sjena koje ostavljaju posve male stvari i život koji struji kroz njih.

Davor Šalat

Miroslav Kirin rođen je u Sisku 1965. godine. Piše i objavljuje poeziju, prozu i prijevode s engleskog jezika. Objavio je šest zbirki poezije – "Od nje do vječnosti" (1989, nagrada Goran za mlade pjesnike), "Tantalon" (1998), "Zukva" (2004), "Iza renesanse" (2004), "Jalozi" (2006), "Zbiljka" (2009), "Zenzancije" (2013), knjigu autobiografske proze "Album" (nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini) te knjigu eseja" Iskopano" (2012). Koscenarist je dokumentarnog filma "Album" (2011) redatelja Branka Ištvančića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –