Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Kirin

Hipernovalis

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 09/2015.
  • 88 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532861174
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U najnovijem ciklusu Miroslav Kirin se nadovezuje na neka svoja poetička rješenja iz prethodnih zbirki, osobito "Zenzancija", ali vrlo jasno osmišljava i nov način pisanja. Zapravo, sada se zatiče u neobičnoj situaciji da u svojim tekstovima uprisutnjuje jedan u prvome redu intuitivistički koncept, izljušten od svega što priječi očitovanje jednostavnog života u njegovoj spontanosti, očišćen tako i od same refleksivne aparature.

Osnovna je namjera takve poezije promatrati i primjećivati, a ne zaključivati, vidjeti male stvari i situacije, prizore koje iz sebe govore spontanom neobičnošću i perceptivnom svježinom. Pjesmovna svijest tako se ne nameće kozmičkoj cjelini, već joj se podlaže, utišava i osluškuje njezin šum u travi, mravima, mrkvi, kruški, piletu, u šuštanju papira, ženskome glasu, u cikličkome svijetu koji se budistički prispodobljuje kotaču.

Također, ističu se začudne situacije, logičke aporije, čak se i blago ironizira ustaljene spoznajne procese u aleatoričkom nizu parataksičnih iskaza jedne moguće i nedovršive Beskonačne knjige koja u svojoj predpovijesti nosi, između ostalog, slojevita sjećanja na dalekoistočne koane, ali i na eliptičnost fragmenata jednoga Novalisa.

Dakako, sve zato da bi se, uz nagrizanje starih misaonih obrazaca, uz hotimično dovođenje u pitanje zdravorazumske logike, došlo do intuitivnog uvida u bit stvari nasuprot njihovom racionalnom razumijevanju. Ne radi se tu više o kakvom grozničavom modernističkom prodoru u posve nove, oniričke duhovne prostore, niti o postmodernističkim zamjeničnim igrama zbilje i fikcije, već o poeziji koja se vraća kozmološkoj poniznosti i najveće spoznajne probitke vidi u zamjećivanju dugih sjena koje ostavljaju posve male stvari i život koji struji kroz njih.

 

Miroslav Kirin rođen je u Sisku 1965. godine. Piše i objavljuje poeziju, prozu i prijevode s engleskog jezika. Objavio je šest zbirki poezije – "Od nje do vječnosti" (1989, nagrada Goran za mlade pjesnike), "Tantalon" (1998), "Zukva" (2004), "Iza renesanse" (2004), "Jalozi" (2006), "Zbiljka" (2009), "Zenzancije" (2013), knjigu autobiografske proze "Album" (nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini) te knjigu eseja" Iskopano" (2012). Koscenarist je dokumentarnog filma "Album" (2011) redatelja Branka Ištvančića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –