Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Kirin

Hipernovalis

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 09/2015.
  • 88 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532861174
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U najnovijem ciklusu Miroslav Kirin se nadovezuje na neka svoja poetička rješenja iz prethodnih zbirki, osobito "Zenzancija", ali vrlo jasno osmišljava i nov način pisanja. Zapravo, sada se zatiče u neobičnoj situaciji da u svojim tekstovima uprisutnjuje jedan u prvome redu intuitivistički koncept, izljušten od svega što priječi očitovanje jednostavnog života u njegovoj spontanosti, očišćen tako i od same refleksivne aparature.

Osnovna je namjera takve poezije promatrati i primjećivati, a ne zaključivati, vidjeti male stvari i situacije, prizore koje iz sebe govore spontanom neobičnošću i perceptivnom svježinom. Pjesmovna svijest tako se ne nameće kozmičkoj cjelini, već joj se podlaže, utišava i osluškuje njezin šum u travi, mravima, mrkvi, kruški, piletu, u šuštanju papira, ženskome glasu, u cikličkome svijetu koji se budistički prispodobljuje kotaču.

Također, ističu se začudne situacije, logičke aporije, čak se i blago ironizira ustaljene spoznajne procese u aleatoričkom nizu parataksičnih iskaza jedne moguće i nedovršive Beskonačne knjige koja u svojoj predpovijesti nosi, između ostalog, slojevita sjećanja na dalekoistočne koane, ali i na eliptičnost fragmenata jednoga Novalisa.

Dakako, sve zato da bi se, uz nagrizanje starih misaonih obrazaca, uz hotimično dovođenje u pitanje zdravorazumske logike, došlo do intuitivnog uvida u bit stvari nasuprot njihovom racionalnom razumijevanju. Ne radi se tu više o kakvom grozničavom modernističkom prodoru u posve nove, oniričke duhovne prostore, niti o postmodernističkim zamjeničnim igrama zbilje i fikcije, već o poeziji koja se vraća kozmološkoj poniznosti i najveće spoznajne probitke vidi u zamjećivanju dugih sjena koje ostavljaju posve male stvari i život koji struji kroz njih.

 

Miroslav Kirin rođen je 1965. u Sisku. Piše poeziju, prozu i eseje te prevodi s engleskog. Objavio je osam pjesničkih zbirki, fotoesejističku knjigu "Iskopano" (2012.), slikovnicu "Zimska potraga" (2015.) u suautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem i autofikcionalni roman "Album" (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini.

Koscenarist je dokumentarnog filma "Album" (2011) redatelja Branka Ištvančića.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –