Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Viktor Žmegač

Europa x 10

  • Nakladnik: Profil
  • 09/2014.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133256
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

˝Vrijednost i originalnost Žmegačeva književnoznanstvnog rada, ujedno i razloge njegove izuzetne recepcije u zemlji i inozemstvu, valja tražiti u uvjerljivom povezivanju prikaza društvenopovijesnih i kulturnopovijesnih silnica, ali isto tako i u suverenoj multidisciplinarnosti pristupa, znanstvenoj inovativnosti i svojstvenome jezičnom stilu.


Sve te vrijednosti u punoj mjeri dolaze do izražaja u seriji njegovih knjiga "SMS eseji"(2010), "Filozof igra nogomet" (2011), "Europski duh" (2012). Nova Žmegačeva knjiga "Europa x 10" nasljeduje osobine tog niza, osobito knjige "Europski duh". Knjiga sadržava deset eseja, od kojih se svaki može čitati kao zasebna cjelina, iako je cijela knjiga konceptualno zasnovana pa se može smatrati i svojevrsnim kompozitnim makroesejem.

Već sam naslov upućuje na autorovu želju da europski identitet razmotri u esejima o deset pojmova koje drži ključnima za razumijevanje novovjeke Europe. Razmatranje pojedinih društvenih i duhovnih procesa otkriva golemi misaoni korpus po kojem je naš kontinent jedinstveno tlo moderniteta – umjetničkog, filozofskog, ekonomskog i političkog.

Knjiga raspravlja npr. o fenomenima individualizma, originalnosti, povijesne dinamike, utopizma, tehnologije itd.

 

Viktor Žmegač, akademik, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Povremeno gostuje na stranim sveučilištima. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu. Redoviti je član HAZU, inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europaea u Londonu. Dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –