Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Pogačar

Poslanice običnim ljudima

  • Nakladnik: Algoritam
  • 12/2007.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN 9789532206180
  • Cijena: 59.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Prvijenac, zbirka pjesama «Pijavice nad Santa Cruzom», kojom se Marko Pogačar predstavio kao zreo, autentičan, aktualan i plodan pjesnik po mnogima je bila poetski događaj i najugodnije iznenađenje 2006. godine. Kako opet ne bi upao u 'slatke nevolje s obiljem', jer prva zbirka je dosegla nekih 160 stranica, ovaj put je kondenzirao svoju poeziju dok nije dobio, parafrazirajmo Danila Kiša, zbirku veličine oraha i upravo nevjerojatne razorne moći ili «Poslanice običnim ljudima».

Pogačarov lirski subjekt u «Poslanicama» je policentričan, ali ne i shizofren, snalazi se i vlada raznim diskursima i pripadnim im svjetovima. U ovim pjesmama jezik roda moga se vrti, burka, plazi i oblizuje, ritam cijepa i preslaguje u novi, dok Pogačarova refleksija - proživljena i spontana, čisti refleks osvajanja životnog prostora i postavljanja 'uspjelih pitanja' s ostalim sastavnicama kvalitete čini od ove poezije 'bombarder prepun opasnog značenja'.

'Dovoljno pojedinačnog sigurno govori nesto o opčem', reći će i sam i tim stihom zacrtati jednu od dimenzija svoje poetike, razgranate, moćne i diskretne kao korijenje sekvoje: 'taj me izostanak skrivenog, totalna transparencija / podsjeÆa na fašizam i plaši'.

Mnogi stihovi ove zbirke bit će citirani, a pjesme, i nehotice, upamćene.(Kruno Lokotar)

***

Marko Pogačar (1984., Split) apsolvira komparativnu književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poeziju, nesto kritike i esejistike objavio je u domaćoj tiskanoj i 'online' periodici (Poezija, Quorum, Vijenac, Zarez, Re, K,..), te na Trečem programu hrvatskog radija. Urednik je časopisa za književnu praksu «Ka/Os».2005. godine za rukopis «Pijavice nad Santa Cruzom» pobjedjuje na natječaju AGM-a i Vijenca, a 2006. biva nagrađen Nagradom «Kvirin» za najbolju knjigu pjesama. Pjesme i ciklusi su prevođene na engleskim, njemački, španjolski, poljski i slovenski jezik. Svira bubnjeve u post punk bendu Death Disco.

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Objavio je četiri pjesničke, tri esejističke i jednu proznu knjigu te priredio an­tologiju suvremene hrvatske lirike. Urednik je u Quorumu i Zarezu. Nagrađivan je za poeziju, prozu i esejistiku, a teksto­­vi su mu prevođeni na tridesetak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –