Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lukas Bärfuss

Sto dana

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Nataša Medved
  • 01/2015.
  • 154 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953287
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ruanda. Afrička Švicarska, zemlja stotine brežuljaka, blage klime, discipliniranih i radišnih ljudi. Mladi David Hohl dolazi 1990. u Kigali kao zaposlenik Švicarske Agencije za razvoj i suradnju. Zbog ljubavne veze s Agathe propustit će posljednji avion kojime su iz ratnog meteža u travnju 1994. evakuirani njegovi kolege. Sto dana skriva se u kući gdje ovisi o pomoći ubojica. Sa zločincima će prijeći i granicu i pronaći Agathe u izbjegličkom kampu.

Lukas Bärfuss romanom "Sto dana" otvara pitanja o ulozi Švicarske i drugih zapadnih zemalja u genocidu koji su pripadnici naroda Hutu proveli nad Tutsijima. Kako je moguće da neka razvijena zemlja godinama financira diktatorski režim koji je doveo do jednog od najstrašnijih zločina 20. stoljeća? Jer događanja u Ruandi 1994., suprotno uvriježenom mišljenju, nisu bila kaotična, zato što je „genocid moguć jedino u uređenoj državi, u kojoj svatko zna svoje mjesto i u kojoj ni najbeznačajniji grm ne raste slučajno na nekom mjestu i ni jedno stablo se ne ruši slučajno, već odlukom o krčenju napisanom na prikladnom obrascu i koju donosi za tu svrhu posebno uspostavljeno tijelo”.

Ovaj kompleksni roman pisan u formi ispovijedi otvara i univerzalna pitanja o porijeklu zla i njegovom perpetuiranju kroz političke odluke, medije i kolektivne fantazme.

***

Lukas Bärfuss (1971, Thun, Švicarska), jedan je od najistaknutijih švicarskih dramskih pisaca. Njegov je dramski opus višestruko nagrađivan, a drame mu se izvode diljem svijeta. Roman Sto dana iz 2008. proslavio ga je i kao prozaika te mu donio nagradu Mara Cassens, nagradu Schiller Švicarske zaklade Schiller i posebno priznanje Mirovne nagrade Erich Maria Remarque. 2014. izlazi mu drugi roman Koala, nagrađen Švicarskom književnom nagradom. Živi u Zürichu.

Lukas Bärfuss (1971., Thun, Švicarska), jedan je od najistaknutijih švicarskih dramskih pisaca. Njegov je dramski opus višestruko nagrađivan, a drame mu se izvode diljem svijeta. Roman "Sto dana" iz 2008.  (Edicije Božičević, 2015.) proslavio ga je i kao prozaika te mu donio Nagradu Mara Cassens, Nagradu Schiller Švicarske zaklade Schiller i posebno priznanje Mirovne nagrade Erich Maria Remarque. Godine 2014. objavljuje roman "Koala", nagrađen Švicarskom književnom nagradom, Književnom nagradom grada Solothurna te Nagradom grada Thuna za kulturu. Živi u Zürichu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –