Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ken Kesey

Let iznad kukavičjeg gnijezda

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Omer Lakomica
  • 02/2015.
  • 272 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200859
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Let iznad kukavičjeg gnijezda" odmah je po objavljivanju 1962. stekao iznimnu popularnost i kultno sljedbeništvo. Danas slovi kao nezaobilazni klasik šezdesetih, a Formanova ekranizacija s izvrsnim Jackom Nicholsonom, nagrađena s pet najvažnijih Oscara, kontinuirano je na svim relevantnijim listama najboljih filmova. Premda je Ken Kesey, prema vlastitim riječima, bio "premlad da bi bio bitnik a prestar da bi postao hipi", tragikomični šašavo-inteligentan štih Leta bio je u savršenom dosluhu s buntovničkim i slobodoumnim duhom vremena; štoviše, kao jedno od temeljnih djela antiautoritarnog usmjerenja bitno je pridonio njegovu oblikovanju.

Uz "čudovište bez srca", Glavnu sestru, ključni likovi romana su razuzdani bundžija McMurphy (drvosječa, razmetljivi kockar, veliki riđokosi svadljivi Irac) i plemeniti "divljak", "nijemi" pripovjedač romana, Poglavica Bromden. McMurphy je hiperaktivan, neslomljivi borac za pravdu i prava svojih sudrugova u "žutoj kući" koji se opire zatupljujućoj kolotečini i "umobolesnim" pravilima umobolnice te se donkihotovski sukobljuje s Glavnom sestrom, "ledenohladnom" dominom, svojevrsnom "manekenkom i glasnogovornicom" licemjernog i nehumanog Sustava.

Slijedeći tradiciju individualističko-subjektivističke i pobunjeničke literature, roman "Let iznad kukavičjeg gnijezda" "najavio je dramatične događaje na sveučilištima, psihodeliju i kontrakulturu", a zbog svojih izuzetnih umjetničkih vrlina i gromke afirmacije slobodoumnosti i drugačijosti, bio je i ostaje izvanredno poticajno štivo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– One flew over the cuckoo's nest - Trailer –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –