Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alix Christie

Gutenbergov učenik

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Domagoj Čavrak
  • 06/2015.
  • 344 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533200880
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Površnim listanjem potencijalni bi čitatelj možda mogao zaključiti da je "Gutenbergov učenik" Alix Christie još jedan u nizu komercijalnih povijesnih romana, djelce u kojem je povijesni kontekst tek kulisa za svakovrsne intrige, ljubavne eskapade, vratolomne jurnjave za drevnim rukopisima... i bio bi debelo u krivu!

Ovo je, naime, posve drukčija knjiga – ona govori o jednoj od najvećih pustolovina ljudskoga duha: tiskanju knjige! Podrobnije: ona govori kako su se prepisivač rukopisa Peter Schöffer, njegov poočim Johann Fust, financijer toga srednjevjekovnog "startup projekta", i izumitelj tipografije Johann Gutenberg potajno upustili u, ni manje ni više, nego tiskanje Biblije! Pritom je posebno zanimljivo što na vidjelo izlazi da su Schöffer i Fust podjednako zaslužni za tiskanje te "Gutenbergove Biblije", kao i "mitski" Johann Gutenberg. Ti pravi začeci "veličanstvene umjetnosti tiska" na vidjelo izlaze preko zapisa opata Tritemija kojem ih je u pero detaljno kazivao Gutenbergov učenik Peter Schöffer, i on je taj čija je ovo zapravo priča.

Iako joj je to prvi roman, Alix Christie piše vješto i upućeno: temeljito opisuje i datira zbivanja, precizno uglavljujući likove u povijesni kontekst; istovremeno ističući razlike među tvorcima tiska, ali i njihovu zajedničku osobinu koja je, uostalom, karakterizirala cijelo njihovo doba: neizmjernu strast. Autorica upućeno priziva nužne biblijske i povijesne reference dok nas narativno vodi logičnim slijedom, vješto združujući radnu, umjetničku i životnu priču glavnoga lika.

Sve u svemu, ova je knjiga dostojna posveta tvorcima knjige, štivo za sve ljubitelje knjige i umjetnosti! 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Alix Christie - O Gutenbergovom učeniku –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –