Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jaroslav Hašek

Ljubav u Međimurju : Priče iz Hrvatske i okolice

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Matija Ivačić
  • 12/2016.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200996
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Češki klasik Jaroslav Hašek svjetsku je slavu stekao urnebesnim romanom "Doživljaji dobrog vojaka Švejka za svjetskog rata" u kojem humorom i satirom razara moćnu ratnu mašineriju i beskrajno birokratiziran sistem, ukazujući na ljudsku glupost kao najtvrdokorniju konstantu u povijesti čovječanstva. S prepoznatljivim švejkovskim ismijavanjem institucija i tobože neupitnih autoriteta susrećemo se i u izboru pripovijedaka, crtica i humoreski uvrštenih u "Ljubav u Međimurju", nastalih u razdoblju između 1904. i 1914. godine.

U tom je negdje vremenu Hašek svoje vagabundsko kormilo okrenuo prema hrvatskom sjeveru te je, navodno, lutao Međimurjem, Podravinom i okolicom Varaždina, u blizini rijeka Drave i Mure, da bi završio u Puli i Trstu.

Istražujući dostupne izvore u Češkoj i Hrvatskoj, davnašnje novine i pozamašnu literaturu o Hašeku, kao i brojna izdanja njegovih knjiga, Matija Ivačić priredio je ovaj jedinstven izbor Hašekovih "lutajućih proza" smještenih u Hrvatsku i susjedne zemlje, povezane austrougarskim povijesnim, političkim i kulturnim kontekstom.

Prikupljene "Priče iz Hrvatske i okolice" posebno će biti zanimljive čitateljima koji će kao mjesta radnji izrijekom iščitati vlastite domicilne lokacije poput Donje Dubrave, Varaždina, Štefanca, Šemovca, Zamlake, Vrbanovca, Sudovčine i drugih međimurskih, podravskih, zagorskih, ali i dalmatinskih te bosanskohercegovačkih lokacija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –