Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ana Dumančić

Pravi se da si normalna : Doktorska krimi-komedija

  • Nakladnik: Beletra
  • 11/2017.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 9789535918585
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Pravi se da si normalna" komično je zakrivljeno zrcalo koje prikazuje suvremenu otuđenost i šutnju u obiteljima i radnim sredinama, koja postaje plodno tlo za nametanje lažnih identiteta i sadržaja. Mlada, marljiva urologinja radi u bolnici u koju dolazi nova liječnica. Došljakinja je vrlo atraktivna i lako sklapa poznanstva, tako da brzo postaje vrlo omiljena na odjelu hitne i u cijeloj bolnici. Budući da je radila u inozemstvu, ističe se iskustvom u marketingu zdravstvenih ustanova i organizira akciju prikupljanja novca za male teško oboljele pacijente, u kojoj sudjeluje cijela bolnica...

Ana Dumančić radnju svog romana "Pravi se da si normalna" vodi strelovito brzo, tako da čitatelj jedva stiže pratiti komediju koja se pred njim odvija. Njezina komika je višeslojna i osim situacijama u koje dovodi svoje likove, smijemo se i njihovim slabostima koje bezuspješno skrivaju, potragama za autoritetom i zatomljenim emocijama čije skrivanje postaje navika. Prešutni dogovor o minimumu komunikacije koriste vješti manipulatori koji nameću vlastite interese. Žrtve neće ni posumnjati da su prevarene, osim ako nije srušena koncepcija njihove vlastite prijevare. 

Prema riječima autorice, "Pravi se da si normalna" je 80% komedija, 15% doktorska i 5% krimi, i jedini je cilj ove knjige da se čitatelj zabavi i da se bez obaveza istodobno smije i poistovjećuje s likovima. Ako se itko od mojih prijatelja prepozna, lijepo ih molim da to shvate kao izraz moje ljubavi jer da mi nisu važni i da ih ne volim ne bih o njima pisala.”


Nevjerojatno je koliko uvjerljivo spisateljica dočarava skrivene shizoidne svjetove koji se skrivaju u svakom opisanom liku, bez da i jednom konkretnom mišlju čitatelju nameće vlastitu kritiku. Paralelne ridikulozno komične priče odigravaju se u mediju bolničkog sustava predočenog iz perspektive i osoblja i bolesnika, napeto ne nagovještavajući rasplet do zadnje stranice. Izrazito duhovito, lako čitljivo štivo sa dubokom bezvremenskom porukom. - dr. Nikolina Sesar, specijalist neurokirurgije

Ispod komike u romanu „Pravi se da si normalna“  zapravo je naša stvarnost u kojoj površnom komunikacijom izbjegavamo prisnost i time otvaramo prostor manipulatorima svih vrsta da nametnu svoju igru kako bi crpili naše vrijeme i naš novac. I u „Normalnoj“ se najslađe smije onaj tko se zadnji smije, ali u svojoj usmjerenosti na sebe svaki je lik uvjeren da će baš on biti taj! - Josipa Pavičić Berardini

Ana Dumančić rođena je 1982. u Zadru. Nakon studija talijanskog i španjolskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirala je marketing na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Vlasnica je dvije uspješne tvrtke. Ima dvoje djece i živi naizmjenice u Zagrebu i Denizliju (Turska). "Pravi se da si normalna" je njezin prvi roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –