Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tamara Bakran

Gvalup i druge priče

  • Nakladnik: Mala zvona
  • 11/2017.
  • 84 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537760755
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Djevojčica koja jaše na zecu, dječak koji s jednim stablom kreće u pustolovinu, teglenica koja se pobunila, faunčić u vilinskoj obitelji, kip koji je odlučio živjeti pokraj bare, zvijezda koja je prije vremena pala s neba, puran kojemu teško pada što više nije gospodar dvorišta... Priče Tamare Bakran raznolike su kao njezini junaci. U njima se miješaju prizori očuđene dječje svakodnevice – u kojoj se pri pranju kose zbog vruće vode mogu pojaviti i vatrogasci, a skok u lokvu vodi u nepoznato – s motivima bajki i slobodnom invencijom.

Dinamičnost i originalnost ovih priča, ispripovijedanih jednostavnim i suvremenim, ali nedvojbeno osobnim glasom, zaokuplja čitateljsku pažnju te nudi onaj užitak u čitanju koji je temelj trajnom interesu za knjigu. 

Knjigu je ilustrirala Željka Cupek.

Tamara Bakran (1979, Zagreb) hungarologinja je, turkologinja i diplomirana bibliotekarka. Završila je Ženske studije, apsolventica je na Doktorskome studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Zaposlena je u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, piše poeziju i dječju prozu, a poeziju povremeno i prevodi s mađarskoga.

Objavljivana je u domaćoj periodici, čitana na prvom i trećem programu Hrvatskog radija. Autorica je pjesničkih zbirki "Mjesečevo cvijeće" (Meandar, 2012), "Pastirica skakavaca" (Nova Istra, 2014) i "S jezerom" (Biakova, 2016) te slikovnica "Kruna kraljice vrana" (Sipar, 2014.), "Dječak, čudesni rogač i tajanstveni kovčeg" (Sipar, 2015.), "Ruša je slutila" (Ibis grafika, 2016.), "Pobunjena teglenica" (Sipar 2016.) i "Posvojeni faunčić Žarko" (Sipar 2016.).

Za svoju je prvu zbirku "Mjesečevo cvijeće" nagrađena nagradom Slavić Društva hrvatskih književnika za najbolji autorski prvijenac objavljen u 2012. i Društva prijatelja knjige Milivoj Cvetnić nakon što je isti rukopis pobijedio na natječaju Milivoj Cvetnić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –