Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tamara Bakran

Mjesečevo cvijeće

Najpoetskija, najsredozemnija i najhrvatskija knjiga pjesama koju sam pročitao poslije Crne masline Vesne Parun i Divljeg oka Jure Kaštelana. Našao je u hrpi rukopisa, beznaslovnu i bezimenu, bez imena pjesnikinje i bez imena knjige. Poslije doznao da se knjiga zove Mjesečevo cvijeće, a pjesnikinja Tamara Bakran. Osjetio se kao onaj koji je u planini našao dragi kamen: izbrušen, uglačan, samorodan. Izbrusila ga i uglačala sama priroda.

Ovo su samo nepovezane bilješke s margine, što sam bilježio čitajući rukopis.

Knjiga koja će opstati. I kad pjesnikinja (vidim da je žena, ovako može pisati samo darovita i nadahnuta ženska ruka) ne bi više napisala ni stiha. A napisat će. Začarana vilinstvom. Zna govor cvijeća. Tekstualni vrtovi. I ono što se ne može otrgnuti, iščupati, odvojiti od tkiva, što ostaje u teksturi, u tekstu.

Krhotine razbijene i po knjizi prosute bajke: svjetlucaju, blistaju. Ivana Brlić Mažuranić i Vesna Parun u istoj osobi.

Petar Gudelj

Tamara Bakran (1979, Zagreb) hungarologinja je, turkologinja i diplomirana bibliotekarka. Završila je Ženske studije, apsolventica je na Doktorskome studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Zaposlena je u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, piše poeziju i dječju prozu, a poeziju povremeno i prevodi s mađarskoga.

Objavljivana je u domaćoj periodici, čitana na prvom i trećem programu Hrvatskog radija. Autorica je pjesničkih zbirki "Mjesečevo cvijeće" (Meandar, 2012), "Pastirica skakavaca" (Nova Istra, 2014) i "S jezerom" (Biakova, 2016) te slikovnica "Kruna kraljice vrana" (Sipar, 2014.), "Dječak, čudesni rogač i tajanstveni kovčeg" (Sipar, 2015.), "Ruša je slutila" (Ibis grafika, 2016.), "Pobunjena teglenica" (Sipar 2016.) i "Posvojeni faunčić Žarko" (Sipar 2016.).

Za svoju je prvu zbirku "Mjesečevo cvijeće" nagrađena nagradom Slavić Društva hrvatskih književnika za najbolji autorski prvijenac objavljen u 2012. i Društva prijatelja knjige Milivoj Cvetnić nakon što je isti rukopis pobijedio na natječaju Milivoj Cvetnić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –