Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tamara Bakran

Mjesečevo cvijeće

Najpoetskija, najsredozemnija i najhrvatskija knjiga pjesama koju sam pročitao poslije Crne masline Vesne Parun i Divljeg oka Jure Kaštelana. Našao je u hrpi rukopisa, beznaslovnu i bezimenu, bez imena pjesnikinje i bez imena knjige. Poslije doznao da se knjiga zove Mjesečevo cvijeće, a pjesnikinja Tamara Bakran. Osjetio se kao onaj koji je u planini našao dragi kamen: izbrušen, uglačan, samorodan. Izbrusila ga i uglačala sama priroda.

Ovo su samo nepovezane bilješke s margine, što sam bilježio čitajući rukopis.

Knjiga koja će opstati. I kad pjesnikinja (vidim da je žena, ovako može pisati samo darovita i nadahnuta ženska ruka) ne bi više napisala ni stiha. A napisat će. Začarana vilinstvom. Zna govor cvijeća. Tekstualni vrtovi. I ono što se ne može otrgnuti, iščupati, odvojiti od tkiva, što ostaje u teksturi, u tekstu.

Krhotine razbijene i po knjizi prosute bajke: svjetlucaju, blistaju. Ivana Brlić Mažuranić i Vesna Parun u istoj osobi.

Petar Gudelj

Tamara Bakran rođena je u Zagrebu 1979. godine gdje je diplomirala hungarologiju, turkologiju i bibliotekarstvo, doktorirala književnost. U Zagrebu je završila i Ženske studije. Bibliotekarka je u Knjižnici Filozofskog fakulteta, vodi turkološku, hungarološku i judaističku zbirku. Članica je DHK-a i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Radovi su joj objavljivani u Quorumu, Zarezu, Vijencu, Novoj Istri, Temi, Poeziji, Republici, Književnoj republici, Književnoj Rijeci, Fantomu slobode, Hrvatskom filmskom ljetopisu, K. i čitani u emisijama HR-a Riječi i riječi, Šest minuta poezije u šest, Poezija naglas, Priča za laku noć, Kutić poezije i Radioigra za djecu i mlade.

Pohvaljena je na Goranovom proljeću. Na natječaju Milivoj Cvetnić osvojila je prvu nagradu s rukopisom Mjesečevo cvijeće i ta je zbirka nagrađena nagradom Slavić za najbolji autorski prvijenac.

Do sada joj je objavljeno dvanest slikovnica i tri zbirke kratkih priča za djecu; "Ja zmajica", "Rosica i fazan" i "Gvalup i druge priče". "Gvalup" je uvrštena u White ravens, ugledan katalog najboljih knjiga za djecu koji objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –