Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrej Rozman Roza

Kako je Oskar postao detektiv

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Prijevod: Mirjana Bračko
  • Ilustracije: Ana Košir
  • 03/2018.
  • 63 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537997465
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Andrej Rozman je najveći živući pjesnik i dramatičar, pisac, kazališni režiser i glumac. Njegova knjiga "Kako je Oskar postao detektiv" sastoji se od tri kratke priče (Kamen mudrosti, Crvenkapica, Mali duh iz zgrade) u kojima Oskar rješava po jedan detektivski problem. Iako silno želi postati detektiv, Oskar se boji da zbog problema koje ima s čitanjem, nije dovoljno pametan za to.

Priča je nastala kao odgovor na sve veći broj djece s disleksijom, koja se zbog tog poremećaja počinju osjećati manje vrijedna. Priča o Oskaru govori djeci da u životu nailazimo na različite probleme, ali unatoč poteškoćama, često stvari nisu tako beznadne kao što nam se čini.

Andrej Rozman Roza u tri detektivske priče, na duhovit način, pokazuje nam da hrabrošću i upornošću možemo riješiti i naizgled bezizlaznu situaciju u kojoj se ponekad nađemo. Knjiga je 2008. godine dobila nagradu za najbolju knjigu za djecu i mlade – Desetnica i prema njoj je napravljena uspješna kazališna predstava.

Andrej Rozman je rođen 1955. u Ljubljani gdje živi i danas. Na Filozofskom fakultetu studirao je slovenistiku, a 1978. s grupom prijatelja osnovao je „Pocestno gledališče Predrazpadom“, s kojim je u narednim godinama organizirao niz zvučnih gostovanja stranih uličnih kazališta u Ljubljani. 1981. osnovao je i do 1995. vodio alternativno kazalište Anne Monro. Ovaj svestrani umjetnik i intelektualac začetnik je improvizacijskih kazališnih natjecanja u Sloveniji.

Napisao je brojne parodične i šaljive pjesme, bajke i kazališne komedije za djecu i odrasle. 2003. osnovao je Rozinteatar, a 2009. „Zvaničniško versko skupnost“. Za svoje djelovanje primio je mnoge nagrade, među kojima je Prešernova nagrada za književnost (2010.), koja je jedna od najvećih nagrada za umjetnička postignuća u Sloveniji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –