Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hugo Ball

Hesse

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Neda Paravić
  • 08/2018.
  • 212 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533201139
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Hermann Hesse je "opće mjesto" svjetske književnosti 20. stoljeća: ugled je stekao knjigama "Stepski vuk", "Siddhartha", "Igra staklenim perlama"... u kojima je izvrsno spojio duhovnost istoka i mudrost zapada; slavu mu je donijela Nobelova i ostale brojne nagrade za života, da bi nakon smrti 1962. polučio nezapamćen uspjeh, postavši istinski guru tek stasale generacije koja će, doslovce, prevrnuti svijet naglavce.

Hugo Ball, autor ovoga Hesseova životopisa, cijenjen je avangardni umjetnik i pjesnik, suosnivač dadaizma, "performer" u Cabaretu Voltaire... Za razliku od Hessea, koji je utirao nove putove gradeći ih u znatnoj mjeri na tradiciji, Hugo Ball zalagao se za raskid sa svakom tradicijom. Za čovjeka koji je pisao stihove kao što su gadji beri bimba (koje su, usput rečeno, koristili Talking Heads u pjesmi "I Zimbra"), teško je bilo očekivati da s velikim razumijevanjem i ljubavlju piše o Hesseu.

Premda naizgled dijametralno različita, dva su umjetnika "kliknula", bili su duhovna braća – obojica naturalizirani Švicarci, obojica rođeni u Njemačkoj, suvremenici, obojica preosjetljivi, umnogome poniženi i uvrijeđeni, bolno razočarani u duhovnu klimu Europe koja je dovela do Prvoga svjetskog rata i, na kraju, obojica silno talentirani – i upravo je zato Ball uspješno detektirao i minuciozno obrazložio ključne elemente iz Hesseova života i djela.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –