Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rade Jarak

Suha palma : Ljubavni roman za odrasle

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 07/2018.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789535200420
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Rade Jarak je u romanu "Suha palma" ispričao fascinantnu ljubavnu priču koja je istovremeno i presjek jednog vremena, druge polovine prošlog stoljeća, i putopis po najzanimljivijim i najintrigantnijim geografskim lokacijama našeg planeta.

Sve je počelo na Lokrumu, gdje dvoje mladih, Marija i Uroš, odlaze na kupanje uoči svog vjenčanja, a onda, za vrijeme ljetne nevere, zbiva se događaj koji pokreće nevjerojatan niz životnih avantura, poraza, ljubavi... Pokušavajući pobjeći od toga što se dogodilo, Marija se najprije seli u Pariz, pa u Buenos Aires gdje upoznaje lijepu jednooku glumicu Alejandru Adam, koja je izbavlja iz razarajuće samoće, ali i uvlači u vrlo kompliciran emotivan odnos. Nakon toga Jarak svoje likove prati sve tamo od mađarske puste, preko Budimpešte, Praga, Constanţe, Rijeke, Madrasa, Singapura, New Orleansa... da bi se na kraju, nakon više od trideset godina, sve silnice ove ljubavne priče sabrale opet u Dubrovniku.

Jarak piše precizno i vješto, umješno koristi različite spisateljske registre, pa unutar teksta „slušamo“ usmenog pripovjedača, čitamo različita pisma, dnevnik, pa čak i jedan dramski tekst, ali šavovi su neprimjetni, i sve je u funkciji priče, koju autor vodi upravo virtuozno, pokazujući kako život nemilosrdno vitla našim životima, upravo kao i on svojim romanom.

Rade Jarak rođen je u Dubrovniku 1968. godine. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Piše poeziju i prozu, objavljuje eseje i kritičke tekstove o domaćoj poeziji i prozi. Uvršten je u izbor nove hrvatske poezije i preveden na slovenski. Objavljivao u Vijencu, Zarezu, Quorumu i Konturi. Radi kao likovni pedagog a obavljao je i druge poslove: predavao u srednjoj školi, radio u Zavodu za restauraciju umjetnina, volontirao po likovnim školama, pisao za novine i časopise.. Objavio je preko dvije stotine članaka, eseja, kritika i prikaza, itd.

Do sada je objavio zbirke poezije "Demon u pari kupaonice" (2000) i "Vlak za Bangalore" (2001), romane: "Kiša" (2001), "Sol" (2003), "Duša od krumpira" (2005), "Enciklopedija očaja : (Triptih o nestajanju)" (2006) i kratki roman "Neočekivano Venecija" (u časopisu Europski glasnik, 2005), zbirku priča "Termiti i druge priče" (2002), "Pustinje" (roman, 2008), "Crna svila" (priče, 2009), "Pohvala ulici (esej o prostituciji)" (2009), "Strašni", znanstveno fantastični roman (2009), "Tango" (novela - poema, 2010), "Japanski dnevnik" (2010), "Wakamono" (novela - poema, 2010), "Sutra" (proza, 2011), "Žuto" (antikrimić, 2011), "Kaja" (poezija, 2012), "Yu puzzle" (roman, 2013), "Plaža (zbirka priča, 2013), "Emigranti" (roman, 2017), "Suha Palma" (roman, 2018), "Doći će jednom klizati" (kratki roman, 2019).

Dobitnik je Nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2008. za roman "Pustinje".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –