Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leo Rafolt

Virus in fabula

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 07/2020.
  • 162 str., meki uvez
  • ISBN 9789533342641
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Iako se trendovi mijenjaju, donekle je rijedak slučaj da se u znanstvenici društveno-humanističkog usmjerenja hvataju u koštac s vrućom stvarnošću i to na način da paralelno s pojavom nekog fenomena nikne cjelovita monografija o tom fenomenu.
― Maša Kolanović

Ovo je prvi ovakav rad na južnoslavenskim jezicima i jedan od prvih uopće. Tako da je njegov znanstveni doprinos velik. S obzirom na suvremenost političkih i etičkih praksi koje opisuje (a ponegdje i dekonstruira), vjerojatno je da će vremenom neke od postavki biti korigirane, pa vjerojatno i mijenjane. Ali: bilo kako bilo svi će se kasniji radovi na ovaj ili onaj način odnositi prema Rafoltovu tekstu i u njemu imati polazište.
― Boris Škvorc

Krećući se u širokom rasponu od filozofije i znanosti do vlastitih snova i tjeskoba, od službenih epidemioloških podataka do tabloida i društvenih mreža, od medicine i biokemije do politike i humanistike, Leo Rafolt knjigom Virus in fabula upustio se u nezahvalnu, ali i pronicljivu višeperspektivnu raščlambu ne samo složene, nego i tekuće globalne krizne situacije, kojoj se pritom ne nazire kraj, barem ne onaj konačni. Naime, već je privremeno popuštanje mjera iz ljetnih mjeseci nagovijestilo, a ovo jesensko ponovno zaoštravanje dokazalo, da nas još neko vrijeme ne čeka „toliko željeni povratak u normalu, bez rezerve, bez opreza“, već – možda i na duži rok – neka vrsta „plesa s nevidljivim neprijateljem“. Ova knjiga prvi je humanistički pokušaj takvoga plesa u nas i to je njezina velika vrijednost.
― Iz obrazloženja nagrade Zvane Črnja 2020., doc. dr. sc. Mario Kolar

Leo Rafolt rođen je 13. prosinca 1979. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Do 2017. zaposlen na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je završio doktorski studij komparativne književnosti i doktorirao 2006. iz područja teatrologije. Završio i doktorski studij primijenjene kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Izabran 2019. u zvanje redovitog profesora. Usavršavao se na postdoktorskim stipendijama na Sveučilištu u Tokiju, Osaki, Sapporu i na pariškoj Sorbonne. 

Autor je sedam znanstvenih knjiga, priređivač jedne antologije, dvije autorske knjige, dva zbornika, jednog dvotomnog leksikona. Napisao je više od stotinu članaka za niz enciklopedijskih i leksikonskih izdanja. Od 2017. voditelj je Centra za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i znanosti te suradnik Znanstveno-istraživačkog centra za postjugoslavenske prostore na Sveučilištu u Varšavi. Predmet su njegova interesa izvedbeni studiji, transkulturalizam, somatski studiji, nove dramaturgije, neuroznanost i izvedba. 

Za svoj znanstveno-istraživački rad dobio je i Državnu nagradu za znanost (2008), Godišnju nagradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu (2009) i Nagradu ''Judita'' (2009). Živi u okolici Zagreba, blizu Samobora.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –