Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Undinė Radzevičiūtė

Ribe i zmajevi

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Prijevod: Mirjana Bračko
  • 05/2021.
  • 422 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533630090
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Naslov knjige simbolično se odnosi na dvije kulture: kršćansku europsku i tradicionalnu kinesku. I sadržaj knjige donosi dvije različite priče: jedna prikazuje život jezuitskih slikara u Kini 18. stoljeća, a druga se odvija u stanu nekog današnjeg europskog grada. U tom stanu žive starica, njezina kći i dvije odrasle unuke. Njihovi dijalozi često dovode do nesporazuma i stvaraju komični efekt s prizvukom apsurda.

Svojim lapidarnim stilom, Undinė Radzevičiūtė napisala je roman u kojem je tekstura moderne europske priče obojena odrazima tradicionalne kineske kulture i mentaliteta. Kineski narativ suptilno otkriva nepremostivi jaz između kršćansko-europskog i tradicionalnog kineskog razmišljanja u kontekstu neuspjeha misionarskog napora isusovaca.

U romanu "Ribe i zmajevi" Undinė Radzevičiūtė želi prikazati ova dva svijeta kroz prizmu zen principa: znanje se prenosi izravno s učitelja na učenika, izrečene riječi manje su važne. Učitelj samo može ukazati na put, a ostalo znanje učenik će doseći kroz vlastito iskustvo.

Knjiga "Ribe i zmajevi" dobila je 2015. Nagradu EU za književnost.

Undinė Radzevičiūtė, litavska spisateljica, rođena je 1967. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Vilniusu povijest umjetnosti, teoriju i kritiku. Deset je godina radila kao kreativna direktorica za međunarodne agencije za oglašavanje. Njezin prvi kratki roman objavljen je 2003. godine. "Ribe i zmajevi" njezina je četvrta i najveća knjiga. Do sad je objavila sedam romana i dobila nekoliko nagrada. Njezine knjige uvrštene su u dvanaest najkreativnijih knjiga godine pet puta (2003., 2011., 2013., 2015., 2017.) i tri puta nominirane (2011., 2013., 2017.) u izboru knjige godine u kategoriji proza za odrasle. Prevedene su na desetak jezika. Knjiga "Ribe i zmajevi", 2015. godine dobila je Nagradu EU za književnost (EUPL).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –