Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paulo José Miranda

Mrtva priroda

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 08/2021.
  • 96 str., meki uvez
  • ISBN 9789533620138
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Možda sam se prerano suočio sa smrću ili sam, pak, previše lako pronašao utjehu u partiturama, ne znam, ali Bog nikad nije doista vladao mojom dušom. Bilo je donekle naklonosti, poneko obećanje djeteta ili mlada zaljubljenika koji sumnja u svoj talent, ali sve je to bilo neznatno. Ništa ozbiljno. Čak ni kad sam pomislio krenuti putem ujaka Manuela. Postojala je tajna želja da se osvetim svijetu, Bogu, ljudima. Da se osvetim zbog majčine patnje, zbog svog gubitka, zbog sjećanja puna bolnih jauka. A i nisam želio biti Bog, želio sam biti Bach.

Mrtva priroda“ prati život portugalskog skladatelja Joãa Domingosa Bomtempa, fokusirajući se na proces stvaranja njegova najpoznatijeg djela, „Rekvijema“, te na okolnosti njegova nastanka. Roman ima polifonu strukturu – perspektiva se često mijenja, varira između sveznajućeg pripovjedača i prvog lica, koji se često pretapaju jedno u drugo, čime autor postiže istovremeno ritam glazbenog djela i gotovo visokomodernističku notu u ovom kratkom tekstu izraženih poetskih kvaliteta. Tematizirajući stvaranje, umjetničke motive i inspiraciju, autor ne zaboravlja spomenuti i istaknuti povijesno-političke i socijalne okolnosti druge polovice devetnaestog stoljeća u Portugalu, pa se tako iz male količine teksta može mnogo toga iščitati, od političkog položaja Portugala do socijalnog raslojavanja do kojeg dolazi tih godina u Lisabonu uslijed nepovoljne ekonomske situacije.

Za roman „Mrtva priroda“ autor je nagrađen prestižnom Nagradom José Saramago 1999. godine i djelo se općenito smatra njegovim najznačajnijim romanom i jednim od ključnih romana portugalske generacije autora stasale devedesetih i ranih dvijetisućitih godina. 

Djelo Paula Joséa Mirande zavređuje našu najpomniju pažnju, ako ni zbog čega drugog, onda zato što se u njemu traži, možda i paradoksalnim sredstvima, „mračno mjesto u kojem se izjednačava lijepo i dobro“. - Pedro Mexia, Diário de Notícias 

Paulo José Miranda rođen je 1965. godine u selu Paio Pires, u općini Seixal, u središnjem Portugalu. Svojom prvom zbirkom poezije, „A Voz que nos Trai“ (1997.), osvojio je Nagradu Teixeira de Pascoaes. Nakon toga slijedi romaneskna trilogija, tzv. „stvaralački triptih“, o trojici portugalskih umjetnika iz devetnaestog stoljeća. Knjiga „Mrtva priroda“, drugi dio trilogije, osvaja Nagradu José Saramago 1999. godine. Za zbirku pjesama „Exercícios de Humano“ (2014.) dobiva Nagradu Portugalskog društva pisaca (SPA/RTP) za najbolju zbirku poezije. Objavio je desetak proznih naslova, četiri zbirke poezije, dvije drame i zbirku pisama. Od 2005. do 2018. živio je i radio u Brazilu, a 2018. se vraća u Portugal.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –