Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Velimir Grgić

Teorije zavjere 21. stoljeća

  • Nakladnik: Media bar
  • 07/2021.
  • 252 str., meki uvez
  • ISBN 9789538357015
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Živimo u doba dosad neviđene inflacije informacija, ali i dezinformacija. Posebno je to došlo do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa. O samoj pandemiji i koronavirusu, a potom i o prednostima i manama cjepiva i cijepljenja dobivali smo i dobivamo najrazličitije i najkontradiktornije vijesti iz svih mogućih komunikacijskih kanala. Usporedo s tim pojavile su se i teorije i "teorije" o 5G mreži, pojavio se i QAnon te dosad nezamisliva razmišljanja o - ravnoj zemlji, ali i pticama „koje zapravo ne postoje, nego su – dronovi“.

Što je u toj kakofoniji vijesti istina a što laž, kako smo došli do toga da vjerujemo ili u sve ili ni u što, pokušava nam otkriti knjiga "Teorije zavjere 21. stoljeća" Velimira Grgića. Jednostavno, pregledno, kronologijski ali i problematski, no istodobno i uzbudljivo Grgić nam - prvi u Hrvatskoj - na jednom mjestu nudi cjelovit pregled i kronologiju fenomena koji su nas doveli do toga da živimo u vremenu kada nijednu informaciju i vijest ne možemo i ne smijemo uzimati – zdravo za gotovo. 

Knjiga "Teorije zavjere 21. stoljeća" zapravo je mali ali učinkovit vodič za snalaženje u suvremenom svijetu u kojem – očito – ništa nije onako kako izgleda, vodič za snalaženje za sve one koji o vremenu u kojem živimo žele dobiti (napokon) pouzdane i provjerene informacije.

Mudra izreka kaže da su oni koji zaboravljaju svoju prošlost osuđeni na to da je ponavljaju. Sjetila sam je se čitajući ovaj sažet, jasan i usto vrlo zabavan pregled nekadašnjih i suvremenih teorija zavjera koje kao da se ciklički ponavljaju i svakoga puta donose sa sobom nevolje i probleme. Velimir Grgić podsjetit će i vas na to da je zavjera bilo oduvijek, kao i teorija o njima. Upozorenje koje donosi u ovoj knjizi, bez popovanja i osude, jest vječno: ono u što vjerujete oblikovat će vaš svijet i utjecati na sve što činite. Stoga pazite u što vjerujete.
Ana Briški Đurđevac, urednica izdanja

Teoretičari zavjera više nisu sredovječni muškarci koji žive u podrumima svojih roditelja s aluminijskom folijom na glavi, već vaši susjedi, uspješni poduzetnici, političari pa čak i znanstvenici. Teorije zavjera nikada nisu bile relevantnije, a čitanje o njima nikada zabavnije uz ovu maestralnu knjigu Velimira Grgića, koji ponovo pokazuje da i te kako ima dar uočiti trend prije nego ga svi mi ostali prepoznamo. Tko zna, možda je Velimir zapravo Q? 
Igor Mikloušić, dr. sc. psihologije

Najbolji način da prikrijete neku zavjeru jest da sami pripustite u javnost teoriju o njoj. Ali što ako se iza teorije krije praksa zavjere? Ne neka ultimativna i globalna zavjera koja svijet pretvara u kazalište lutaka na zamršenim koncima nevidljivog/ih lutkara. Brojne ili nebrojene urote koje nas pretvaraju u promatrače vlastita života i povijesti, čiji cinični akteri sve nade polažu u našu urođenu taštinu: ta nemoguće je da itko izigra našu zdravu pamet. Iako smo kao djeca koju magičar na rođendanu vara upravo u trenutku kad navodno kani pokazati u čemu je trik. Mi smo žrtve opsjene baš u času kad nam zlurado tumače da je nema. Kažu da nas je i Vrag uvjerio u istu istinu.
Romano Bolković, novinar 

Velimir Grgić (Požega, 1978.) piše za vodeće magazine i portale u Hrvatskoj, uređivao je i vodio mnoge TV emisije, producirao reklame, glazbene spotove, dokumentarne i igrane filmove, a usto je i nagrađivani filmski scenarist. Dosad je objavljivao knjige o glazbi, filmu, društvenim fenomenima, popularnoj i azijskoj kulturi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –