Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Velimir Grgić

Harakiri, jaje, amputacije : Seks i smrt u japanskoj kulturi

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • 05/2009.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789532223224
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovo je povijest japanske popularne kulture sa žarištem u fenomenu erotske groteske, tzv. erogura. Žanr je duboko ukorijenjen u japanskoj tradicionalnoj kulturi, ali je povezan i s kontingentnim administrativnim odredbama japanske kulturne politike. [ne smiju se vidjeti pica i pimpek]. No, već u prvoj polovici stoljeća dolazi do recepcije erogura u nizu prijevoda na engleski u antologijama, a osobito u radovima J. G. Ballarda i francuskog teoretičara Georgesa Bataillea te njihovih brojnih sljedbenika. [tipa ono kad si iskopaju oči da se dok se seksaju].

Po prvi put, ne samo na hrvatskom jeziku, kroz analizu 'ero guro nansensu' sadržaja Grgić objašnjava pozadinu strastvenog spoja seksa, nasilja i apsurda u japanskoj tradiciji i suvremenoj kulturnoj proizvodnji. Knjiga predstavlja neka od najvećih umjetničkih, književnih i redateljskih imena japanske povijesti, u čijem se opusu mogu pronaći žene koje spolno opće s hobotnicama ili zatrudne nakon analnog seksa s čudnovatim kljunašem, kao i parodije na Tolkiena s Frodoyamom kao seksualno frustriranim sumo hrvačem koji postaje prvak zahvaljujući svojim čarobnim tangama te će, kao prvo takvo djelo na hrvatskome jeziku, biti nezaobilazno za daljnje bavljenje japanskom popularnom kulturom.

Rampo Edogawa, 'Nosferatu', Teruo Ishii, Salvador Dali, Harajuku, Shuji Terayama, 'Masters Of Horror', Suehiro Maruo, Dir en grey, Shintaro Kago, Takashi Miike, Goth-Lolite, Georges Bataille, Marquis de Sade, David Cronenberg, Nagisa Oshima, Hokusai, Shuji Terayama, Marlene Dietrich, bishoneni – sve to u ovoj jedinstvenoj knjizi, koja će zanimati ne samo ljubitelje Japana i bizarnosti, već i fanove filma, glazbe, književnosti, stripa, animacije, umjetnosti, kazališta i mode.

***

Velimir Grgić (1978) živi u Zagrebu gdje je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku ‘Heroina Nova’. Jedan je od pokretača i urednika magazina ‘Nomad’, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. Pisao je i piše za vodeće hrvatske časopise i portale (Klik, Tportal, Globus, Playboy...), američki magazin 'The Source', a okušao se i kao TV-urednik i scenarist.

"Harakiri, jaje, amputacije – Seks i smrt u japanskoj kulturi" je Grgićeva osma knjiga, ujedno i završni, treći dio trilogije knjiga o Japanu s tri riječi u naslovu, koju čine još i "Jegulje, grah, bukkake – Vodič kroz japanske seks-fetiše" i "Katane, lignja, bradavice – Vodič kroz japanski film".

Velimir Grgić (Požega, 1978.) piše za vodeće magazine i portale u Hrvatskoj, uređivao je i vodio mnoge TV emisije, producirao reklame, glazbene spotove, dokumentarne i igrane filmove, a usto je i nagrađivani filmski scenarist. Dosad je objavljivao knjige o glazbi, filmu, društvenim fenomenima, popularnoj i azijskoj kulturi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –