Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Velimir Grgić

Gonzo : Pisanje, droga & rock’n’rol

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • 10/2007.
  • 96 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536683697
  • Cijena: 6.50 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako je jedan pijani, drogirani i do zuba naoružani genije pisane riječi u isto vrijeme promijenio svijet novinarstva i ušao u povijest politike i popularne kulture?

Hunter S. Thompson i njegovo ratoborno, maštovito, urnebesno i utjecajno gonzo novinarstvo jedan su od najvećih literarnih i novinarskih fenomena 20. stoljeća, ali ujedno i jedan od rijetkih velikih 'američkih mitova' o kojima se u Hrvatskoj ne zna gotovo ništa. Do sada, kod nas pojavio samo «Strah i prezir u Las Vegasu», roman/gonzo reportaža po kojoj je snimljen i istoimeni film - nažalost, mnogim fanovima ovog filmskog hita s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi cijela je priča, čija je 'Las Vegas' samo jedna od 'epizoda', posvemašnja nepoznanica.

Hunterova karijera vodećeg lovca na američki san proteže se kroz sve ključne političke i popkulturne etape suvremene povijesti SAD-a – Hells Angelse i acid revoluciju šezdesetih, korumpirani sustav pokojnog američkog predsjednika Richarda Nixona i Vijetnamski rat; beatnike, hipije, rock'n'roll i psihodeliju. Drugim riječima: povijest gonzo novinarstva povijest je 'američkog 20. stoljeća'.

«Gonzo : Pisanje, droga & rock'n'roll» knjiga je zamišljena i pisana poput skripte za nepostojeći predmet novinarskog fakulteta, neambiciozna kompilacija, usputna analiza i sažeti informativni punkt, ali i zabavna i nerijetko impresivna biografija jedinstvenog frika s cigaršpicem u gubici, često kontradiktorno zaljubljenog u anarhiju, kaos i slobodu, koliko i u vatreno oružje i konzervativne vrijednosti američkog Juga.

***

Velimir Grgić rođen je 1978. u Požegi. Živi u Zagrebu gdje je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku 'Heroina Nova'. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina 'Nomad', koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu, pisao je za 'Playboy', 'Globus', 'Homo Volans', 'Arkzin'..., a zarađuje i kao novinar magazina 'Klik' i portala Tportal.hr.

Povremeno radi i na televiziji (urednik i scenarist emisija Zuhra Show, Metro Život...). Autor je nekoliko knjiga, kao što su: «Eminem - Američki ninja», «Ritam & Rima - priče o urbanoj glazbi», «Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija», «Povratak Žutog titla - ukoričeni filmski zabavnik», «Jegulje, grah, bukkake - vodič kroz japanske seks-fetiše» «Katane, lignja, bradavice - vodič kroz japanski film».

Velimir Grgić (Požega, 1978.) piše za vodeće magazine i portale u Hrvatskoj, uređivao je i vodio mnoge TV emisije, producirao reklame, glazbene spotove, dokumentarne i igrane filmove, a usto je i nagrađivani filmski scenarist. Dosad je objavljivao knjige o glazbi, filmu, društvenim fenomenima, popularnoj i azijskoj kulturi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –