Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ondjaki

Ynari - djevojčica s pet pletenica

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
  • Ilustracije: Danuta Wojciechowska
  • 08/2021.
  • 36 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533630182
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovaj kratki ilustrirani roman za mlade smješten je u kontekst dugogodišnjeg ratnog razdoblja u Angoli. Glavna je junakinja Ynari, djevojčica rođena s pet pletenica koje se nikada ne raspliću, na obali rijeke susreće jako malog čovjeka. Zajedno svjedoče oružanom sukobu dvaju obližnjih sela nakon čega djevojčica otkriva da je majušni čovjek zapravo majušni čarobnjak! Čarobnjak joj otkriva svoje selo gdje će naučiti tajnu magiju koju imaju riječi.

Ondjaki, podrijetlom iz Angole, svojim je pjesničkim talentom stvorio lik djevojčice Ynari, jedne od mnogobrojne angolske djece na koje je neizbrisive posljedice ostavilo trideset godina rata u njihovoj zemlji, i dao joj nadnaravne moći koje joj omogućavaju da okonča rat.

Žive ilustracije vatrenih boja nagrađivane kanadske ilustratorice Danute Wojciechowske ne samo da prate priču, već na suptilan način dodatno naglašavaju neke od glavnih ideja koje se protežu kroz tekst.

Ondjaki (Luanda, 1977., pravog imena Ndalu de Almeida) je mladi i nagrađivani angolski pisac. Nakon studija sociologije u Luandi i New Yorku, radio je na brojnim kinematografskim i filmskim projektima. Ondjaki je već ovjenčan mnogim i važnim nagradama, između ostalog nagradom “Grande Prémio de Conto Camilo Castelo Branco 2008” i prestižnom nagradom “Jabuti”. Trenutno živi u Rio de Janeiru. Za roman "Prozirni" dobio je nagrade “Saramago 2013” i “Prix Transfuge 2015”. Osim toga, ušao je u izbor 39 afričkih pisaca mlađih od 40 godina, u sklopu projekta “Africa39”.

Napisao je četiri romana: "Bom Dia Camaradas" (2001.), "Quantas Madrugadas Tem A Noite" (2004.), " Avó Dezanove e o segredo do soviético" (2008.), "Prozirni" (Os transparents, 2008.), a piše i poeziju: "Actu Sanguíneu" (2000.), "Há Prendisajens com o Xão" (2002.), "Materiais para confecção de um espanador de tristezas" (2009.), "Dentro de mim faz Sul, seguido de Acto sanguíneo" (2010.), kratke priče: "Momentos de Aqui" (2001.), "E se Amanhã o Medo" (2005.), "Os da minha rua" (2007.), "Sonhos azuis pelas esquinas" (2014.), "O céu não sabe dançar sozinho" (2014.), priče za djecu: "Ynari: A Menina das Cinco Tranças (2004.), "O leão e o coelho saltitão" (2008.), "O voo do Golfinho" (2008.), priče za mlade: "A bicicleta que tinha bigodes" (2011.) i "Uma escuridão bonita" (2013.). Napisao je i dramu "Os vivos, o morto e o peixe frito" (2014.) te novelu "O Assobiador" (2002.). Djela su mu prevedena na 15 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –