Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Haska Šijan

Iza leđa

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ana Dugandžić, Dariya Pavlešen
  • 08/2021.
  • 352 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533620114
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Marta i Maks mladi su ljudi, milenijalci, koji žive udobnim građanskim životom bez prevelika stresa. Ali onda Maks prihvati poziv na mobilizaciju i odlazi u vojsku, što okrene naopako njihove živote. Marta pokušava ispuniti očekivanja društva i onih njoj najbližih te odigrati ulogu Penelope, ali nikako se ne uspijeva pomiriti s činjenicom da ju je Maks ostavio i otišao u nešto tako besmisleno kao što je rat. Gomilanje seksualne frustracije i preispitivanje odnosa prema tjelesnosti kao i društvenih očekivanja koja se nameću ženama odvest će Martu do ruba njezine izdržljivosti i natjerati je da presloži svoje životne postavke, prioritete i odnose za koje je dotad mislila da su čvrsti i postojani.

Pij whiskey sour, smoothie i aperol-spritz, vodi isprazne poluintelektualne razgovore, gledaj u barovima mile hipstere u sapetim hlačama i džemperima s jelenima, zaviri u izloge barber shopova gdje dovode u red njihove bradice, sredi svoje obrve u brow baru, puši travu, pokreći start-upe, naručuj sushi, pizzu, burgere, palačinke i kinesku hranu u kartonskim kutijicama, idi na manikuru, u lounge i spa, stavi tetovaže, skini aplikacije svjetskih kuhara na najnoviji gadget, istražuj underground, apgrejdaj custom bicikle, kuhaj kuskus u tažinu, rudari bitcoine, visi na techno i rave partyjima, ukrasi interijer dizajnerskim komadima, postaj u live stories i dodaj u memories, ponovno stavi tetovaže, živi na Soylentu, traži put na Google Mapsu, nosi jednokratne haljinice i boyfriend jeans, druži se na house partyju, vozi se na boardu-surfboardu-paraglajderu spakiranima u Thule prtljažnik – zašto ne?, lupaj selfie sa sticka, radi na looku, traži life hack za svaku situaciju, jedi falafel, liči i açaí, nabavljaj LSD, na pauzi postaj flatlays na instaču, leti lowcostom i business klasom, gledaj blockbustere u 3D i art filmove u open air kinima, čitaj glam časopise i zadnje biznis vijesti.

I kod takve će osobe šlag na Maslowljevoj piramidi ispunjenoj raznobojnim sadržajem sigurno biti društveni projekti, doprinosi u crowdfundingu za umjetničke ideje i downshifterske avanture.


***

Ovaj roman nije samo stilski vješt i zreo, već je važan i za sadašnjost, jer uklapa rat u Ukrajini u univerzalni ljudski kontekst. Autorica prenosi ovaj rat iz sigurne rubrike „negdje tamo na divljem Istoku“ u aktualnu rubriku „ovdje, u našoj zajedničkoj Europi“. Jer ovaj je sukob zaista ovdje, na našem kontinentu, i na ovaj ili onaj način tiče se svih nas, Europljana. Haska Šijan uvjerljivo nas podsjeća: drugi svijet, svijet nasilja i smrti, rana i sakaćenja, mladih udovica i vojnih bolnica sasvim je blizu i nitko od nas ne zna kada će morati prijeći granicu koja ih razdvaja. Suvremeni život, prožet tehnologijom i prepun informacija, nipošto nije stabilniji i sigurniji nego u prošlim stoljećima, a ni čovjek nije nimalo bolji. Međutim, kao i uvijek, postoje ljudi koji su sposobni razumjeti i pomoći. Roman „Iza leđa“ govori o modernoj Ukrajini, ali ne samo o njoj. Govori o našem pseudo-sigurnom modernom svijetu, koji je potpuno krhak, počevši od obitelji, pa sve do društava, država i globalnih institucija.

(Obrazloženje žirija za dodjelu Europske nagrade za književnost)

Haska Šijan [Галина (Гаська) Шиян] rođena je 1980. godine u Lavovu. Studirala je klasičnu filologiju na Lavovskom sveučilištu. Bavi se pisanjem, prevođenjem i fotografijom. Suvlasnica je knjižare u svom rodnom gradu i autorica zapaženog bloga. S Tilom Schulzom pokrenula je radionicu kreativnog pisanja pod nazivom „Priča za jedan vikend“. Aktivno se zalaže za povećanje transparentnosti u javnoj nabavci knjiga i udžbenika u Ukrajini.

Njezin prvi roman, "Lovi, doktore, lovi!" objavljen je 2014., a njegov veći dio napisan je na mobitelu dok je ležala u bolnici. Pozornost javnosti i Europsku nagradu za književnost stekla je 2019. godine svojim drugim romanom, "Iza leđa".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –