Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Evald Flisar

Pogledaj kroz prozor

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Prijevod: Krešimir Krnic
  • 03/2020.
  • 210 str., meki uvez
  • ISBN 9789533630014
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Roman "Pogledaj kroz prozor", Evalda Flisara, jednog od najprevođenijih slovenskih pisaca, višeslojna je priča o prijateljstvu, empatiji, ali i o zabludama suvremenog svijeta. Ispričana je kroz prizmu glavnog junaka, osebujnog petnaestogodišnjeg dječaka koji nas svojim razumijevanjem odnosa među ljudima sili da i sami počnemo razmišljati o tome što i zašto u suvremenom svijetu smatramo normalnim i da se zapitamo: po čemu je takvo naše kategoriziranje ispravno i nužno?

I tematikom i stilom knjiga je namijenjena mlađim čitateljima, adolescentima, ali pitanjima koja tematizira i odgovorima koje daje, ona je poželjno štivo i za starije čitatelje: one koji su u potrazi za lijepom riječi i stilskom dorađenošću, ali i one koji žele razmišljati o stvarima koje se tiču etike, morala, duhovnosti.

Flisar je, provjereno, majstor takvog žanra i knjiga "Pogledaj kroz prozor" još je jedna potvrda njegove vještine kao književnika, ali i njegove neumorne potrage za istinom.

Evald Flisar rođen je u Sloveniji 1945. godine i zauzima važno mjesto u suvremenoj slovenskoj književnosti. Piše romane, drame, oglede, pripovijetke, ali život mu nije vezan samo uz pisanje. Kao svjetski putnik obišao je 98 zemalja, živio u inozemstvu 20 godina i bavio se različitim poslovima. Pisao je i radio drame za BBC. Od 1995. do 2002. bio je predsjednik Slovenskog društva pisaca, a od 1998. urednik je najstarijeg slovenskog književnog časopisa Sodobnost.

Napisao je 16 romana, dvije zbirke pripovijedaka, tri putopisa, dvije knjige za djecu i 15 drama. Njegova djela prevedena su na 42 jezika, a njegove drame redovito se izvode na pozornicama širom svijeta. Sudjelovao je na više od 50 književnih priredaba na svim kontinentima. Njegovi romani osigurali su mu mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade.

Dobitnik je nagrade Zaklade Prešern, najviše državne nagrade za prozu i dramu i cijenjene Župančičeve nagrade za životno djelo. Na hrvatski su dosad prevedena samo tri njegova romana.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –