Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antun Šoljan

Kratki izlet

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • 03/2022.
  • 144 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532863000
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Možda najsvestraniji hrvatski pisac druge polovice 20. stoljeća, u književnosti se pojavio ranih pedesetih s piscima okupljenim oko časopisa Krugovi. Zaokupljen u ono doba osjetljivim pitanjima identiteta i individualne slobode koja su i središnja tema njegova stvaralaštva, Antun Šoljan je nužno bio sumnjiv režimu pa ga je pratila nelagodno neodređena etiketa političke nepodobnosti, što je utjecalo i na sudbinu romana "Kratki izlet" koji je doživljavan prvenstveno kao politička alegorija usmjerena protiv sustava.

To je, naravno, i dalje jedno od mogućih čitanja, ali "Kratki izlet" koji vodi šaroliku skupinu mladih na putovanje kroz magijski krajolik Istre u svojoj je slojevitosti mnogo više od toga: put prema neuhvatljivom cilju čiji je svaki korak potraga za smislom, opisan na možda najljepšim stranicama suvremene hrvatske proze.

Antun Šoljan (Beograd, 1932. – Zagreb, 1993.), studirao je anglistiku i germanistiku u Zagrebu. Jedan je od rijetkih koji je čitavoga života bio profesionalni književnik, urednik, antologičar, prevoditelj, u književnosti se javio kao šesnaestogodišnjak pjesmama. Njegova se koncepcija književnosti, koju je gradio cijeloga života, ogleda već u djelovanju u trima kultnim časopisima pedesetih godina ("Krugovi", "Međutim", "Književnik") u kojima je bio urednik, pokretač novoga načina mišljenja o literaturi i autor s neupitnim potencijalom (i kasnije, osobitom karizmom).

Pisao je pjesme, romane, drame, radiodrame, eseje i feljtone te priredio niz antologija, poput "Sto najvećih djela svjetske književnosti".

Zagovarajući visoke estetske i moralne zasade, bio je iznimno cijenjen u intelektualnim i kulturnim krugovima, premda ne i od strane državne politike, što ne čudi osobito, pogotovo uzme li se u obzir njegova beskompromisnost i sklonost istraživanju granica slobode, kako pjesničke, tako i ljudske uopće…

Objavio je sedam zbirki pjesama (među ostalima "Na rubu svijeta", 1956., "Gartlic za čas kratiti", 1965., "Bacač kamena", 1985.; "Prigovori", 1992.), petnaest dramskih tekstova za radio, kazalište, TV, čak i videoperformance (npr. "Brdo", 1964., "Galilejevo uzašašće", 1966., "Dioklecijanova palača", 1969.), tri knjige eseja i feljtona, četiri knjige priča ("Specijalni izaslanici", 1957., "Deset kratkih priča za moju generaciju", 1966., "Obiteljska večera", 1975., "Hrvatski Joyce i druge igre", 1989.) i pet romana ("Osumnjičeni", 1960., "Izdajice", 1961., "Kratki izlet", 1965., "Luka", 1974. i "Drugi ljudi na Mjesecu", 1978.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –