Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joris-Karl Huysmans

Naopako

  • Nakladnik: Litteris
  • Prijevod: Ana Buljan
  • 06/2005.
  • 292, meki uvez
  • ISBN 9537250016
  • Cijena: 125.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Ovaj se roman smatra biblijom dekadencije i najstrašnijim udarcem naturalizmu u književnosti, kako je ovo djelo ocijenio Zola. Miješajući priču, pjesmu u prozi, stranice povijesti i kritike, Huysmans obducira književnim skalpelom već gnjilo francusko društvo toga vremena.

"Naopako" je primjer sjajnog anti-romana koji uvodi tip esteta u literaturu, Jean Floressasa des Esseintesa, posljednjeg izdanka aristokratskog stabla i predstavnika oronule civilizacije, koji je odlučio povući se iz svijeta i prepustiti tankoćutno-morbidnim strastima. Delikatna zdavlja a pun novaca, taj redovnik dekadencije pokušava nasamariti dosadu oživljenim razvratom, podražiti čula svakovrsnim pretjerivanjima. Njegova je samoća u Fontenayu fin-de-sieclevska neuroza,zatvoren svijet nastanjen samo dragocjenim predmetima i suptilnim senzacijama: parfemima, draguljima, rijetkim cvijećem, čitanjem latinske književnosti iz doba propadanja, potragom za baudelaireovskim korespondencijama između glazbe, slike i ukusa. Uživanje u artificijelnom, nekoć i sad, ima duboki korijen u razbuđivanju mašte. Ovo djelo tako ispunjava i stari Flaubertov san: napisati knjigu koja će se održati zahvaljujući snazi njezina stila.

Joris-Karl Huysmans (1848-1907) francuski je romanopisac nizozemskog podrijetla. Započeo je romansijersku karijeru u okviru naturalističke škole (roman "Sestre Vatard" posvećen je Zoli) da bi ga njegov intimni obrat te istančana estetska intuicija odvukli u ruho mističnog simbolizma (romani "Katedrala", “Tamo". Huysmansje je objavio i niz uspjelih kritika posvećenih svojedobno osporavanim umjetnicima Baudelaireu, Mallarmeu, Ropsu, Cezanneu...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –