Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Henri Pirenne

Karlo Veliki i Muhamed

  • Nakladnik: Izvori
  • Prijevod: Marija Švegović Majerović
  • 05/2006.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532032533
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga obuhvaća povjest Europe od V do IX stoljeća, burno razdoblje u kojem je veći dio mediterana pao pod vlast islamskih osvajača. Bilo je to vrijeme pojave islama i njegovog sukoba s kršćanstvom koje se još širilo u Europi.

Henri Pirenne (1862-1935), podrijetlom Belgijanac, poznati je povjesničar razdoblja propadanja antičkog svijeta i rađanja nove, kršćanske Europe. Ovo razdoblje, koje se obično zanemaruje, silno je burno i zanimljivo- i što je najvažnije – odredilo je sveukupnu današnju gospodarsku, političku i religijsku kartu Europe.

Jedan od najznačajnijih čimbenika koji su preoblikovali Europu bila je, osim kršćanstva, pojava islama u Arabiji. Najveći dio obala Mediterana prestaje biti «Rimsko jezero», Mare nostrum Rimskog carstva odnosno njegovih nasljednika. Islam je naglo osvojio veći dio obala Mediterana. Vojske pod Muhamedovim stijegom prodiru iz Španjolske duboku u današnju Francusku, u jednom trenutku su na svega dvjesto kilometara od obala srednje Rajne. Bio je to trenutak kad se odlučivalo o političkoj i religijskog sudbini cijele Europe. Zamrla je trgovina na Sredozemlju, dotad najbogatiji europski krajevi osiromašuju, težište gospodarske moći pomiče se prema sjeveru. Jača i moć papa, Crkva preuzima kormilo društva. Počinje Srednji vijek, simbolički krunidbom Karla Velikog 800. godine u Aachenu.

To burno razdoblje – od 5. do 9. stoljeća - opisuje ova knjiga koja se smatra već klasičnim, nezaobilaznim djelom o ranoj povijesti Europe.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –