Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurica Pavičić

Crvenkapica : Triler

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 10/2006.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 9532016155
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U novom trileru Jurice Pavičića, "Crvenkapica", tri će glavna lika u samo 24 sata prijeći put od mirne, nevine životne rutine do ekstremnih iskustava žudnje, straha i smrti. Olga Rimer bivša je logorašica i umirovljena znanstvenica. Mare je pobožna djevojka iz dalmatinskog priobalnog mjesta. Vinko je zagrebački taksist koji u fušu trguje antikvitetima. Za ta tri junaka taj će dan početi kao sasvim običan siječanjski dan. Dvadeset četiri sata kasnije, netko će od njih biti mrtav, netko okvavljenih ruku, a život onih koji su opstali više neće biti isti.

"Crvenkapica" je peti roman Jurice Pavičića, autora "Ovaca od gipsa" i "Minute 88". U ovom romanu pisac nanovo tematizira pitanja krivnje, savjesti, odgovornosti, te posljedica koje proizlaze iz ljudskih djela. "Crvenkapica" je roman koji kroz dinamičnu trilersku formu propituje odnos između našeg sjevera i nerazvijenog juga, ali i odnos između dva naraštaja žena: onog stasalog u poslijeratnom komunizmu, i onog oblikovanog u patrijarhalnom, konzervativnom društvu devedesetih. Ispripovijedan dinamičnom montažnom tehnikom, "Crvenkapica" je roman o moći prošlosti koja, u zemljama poput Hrvatske, oblikuje sadašnjost i sudbine živih.

Jurica Pavičić, rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list...). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga jer i u potonjem Pavičić istražuje stalne motive svojih novinarskih tekstova: sudbinu pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.

Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa", po kojem je snimljen film Vinka Brešana "Svjedoci", uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala u gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Jurica Pavičić za scenarij je nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani: "Nedjeljni prijatelj", "Minuta 88", "Kuća njene majke", "Crvenkapica", "Žena s drugog kata" te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". Po naslovnoj priči zbirke "Patrola na cesti" snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je, na Pulskom filmskom festivalu, dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora). Kratke priče i romani prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –