Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurica Pavičić

Kuća njene majke

  • Nakladnik: Europapress holding
  • 08/2005.
  • 158, meki uvez
  • ISBN 9536748347
  • Cijena: 29.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Roman «Kuća njene majke» za Pavičića je iskorak u novi žanr - obiteljsku melodramu. U jednom od splitskih prigradskih naselja priprema se gradnja nove crkve. Da bi se crkva sagradila, treba srušiti kuću u kojoj žive samohrana majka i kći Vedrana. Ali, majka krije tajnu zbog koje ne želi prihvatiti selidbu.

Jurica Pavičić rođen je 1965. u Splitu, gdje živi i radi. Autor je triju objavljenih romana: «Ovce od gipsa» (1997.), «Nedjeljni prijatelj» (2000.) i «Minuta 88» (2002.). Roman «Ovce od gipsa» švicarski je časopis Facts 2000. proglasio trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području. Prema tom romanu Vinko Brešan snimio je film «Svjedoci», koji je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu. Pavičić piše i za kazalište (drama «Trovačica» nagrađena je Nagradom Marin Držić, 1999.).

Jurica Pavičić, rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list...). Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Novinarski rad Jurice Pavičića neodvojiv je od književnoga jer i u potonjem Pavičić istražuje stalne motive svojih novinarskih tekstova: sudbinu pojedinca i društva u tranziciji te funkcioniranje obitelji u mediteranskom društvu.

Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa", po kojem je snimljen film Vinka Brešana "Svjedoci", uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala u gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Jurica Pavičić za scenarij je nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Uslijedili su romani: "Nedjeljni prijatelj", "Minuta 88", "Kuća njene majke", "Crvenkapica", "Žena s drugog kata" te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". Po naslovnoj priči zbirke "Patrola na cesti" snimljena je i kriminalistička miniserija u režiji Zvonimira Jurića koja je, na Pulskom filmskom festivalu, dobila nagradu za najbolju hrvatsku dramsku seriju (žiri Kratka Pula i žiri Fedeora). Kratke priče i romani prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –