Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kemal Mujičić Artnam

Pet litara benzina

  • Nakladnik: Naklada Breza
  • 11/2006.
  • 155 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9537036308
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nakon četiriju zbirki pjesama i knjige priča K. Mujičić Artnam se okušao i u formi koju mnogi nazivaju "velikom maturom" za svakog pisca i, po svemu sudeći, uspješno ju je položio. Smještajući radnju romana u najnoviju hrvatsku povijest, u gradove Zagreb i Karlovac, autor je preuzeo rizik mogućih promašaja ili vlastitih zabluda (ali koje, kako reče jedan pjesnik, najljepše pjevaju).

Roman donosi niz zanimljivih sudbina koje u donedavno sigurnoj zemlji postaju žrtve globalnih kretanja kapitala i raspodjele moći. Glavni lik, profesor filozofije Andrej, pati od duševnog poremećaja u kojemu samozapaljenje svakog branitelja doživljava na vlastitoj koži. Budući daje i sam sudionik Domovinskog rata, duboko osjeća da je cijeli sustav nagrizen. Mali obični ljudi - oni preko čijih se leda prelomilo posljednje krvavo desetljeće dvadesetog stoljeća - prepušteni su sami sebi, a dobro organizirane "nevidljive sile " sustavno ih izrabljuju i stavljaju na rub društva.

Glavnog krivca za svoju bolest i svu tu nevolju Andrej pronalazi u liku glavnog urednika najtiražnije dnevne tiskovine. Biva poveden mišlju da će ubojstvom glavnog urednika nestati i njegova bolest.

Kemal Mujičić Artnam rođen je 14. 02. 1960. godine u mjestu Turbe kod Travnika. Poslije završene srednje škole u Travniku, 1980. g. dolazi u Zagreb gdje studira na Tehnološko-tekstilnom fakultetu. Nakon niza književnih nastupa na raznim književnim tribinama i objavljivanja u relevantnim književnim časopisima svoju prvu zbirku pjesama objavljuje 1994. godine. Od tada se redovito javlja novim radovima na III. programu Hrvatskoga radija, književnim festivalima, javnim priredbama i časopisima.

Pjesme i priče prevođene su mu na njemački, engleski, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik. Član je Društva hrvatskih književnika. Živi u Zagrebu.

Objavio je sljedeće knjige pjesama: «Petkom poslije ribe» (Zagreb 1994), «Ples» (Zagreb 1996), «Zona zoo» (Zagreb 2000), «Ubrzanje» (Zagreb 2002), te knjigu priča «Rad na crno» (Zagreb 2004).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –