Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zrinka Pavlić

Svijet i praktična žena

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Ilustracije: Marin Radišić
  • 11/2006.
  • 223 str., meki uvez
  • ISBN 9532222472
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Za upoznavanje ove knjige prvenstveno je važna autorica. Knjiga Zrinke Pavlić je i žensko pismo, i blogerski zapis, i primijenjena sociologija, i feminizam u praksi, i autobiografija, i društvena kritika, i polemika i vic. l još štošta. Okružjem i tonom, ona je poput kavice s autoricom – vrckava, intelektualno zaigrana, duhovita i topla. Osim toga, provjereno promiče toleranciju, širi poglede i uzdiže duh. A sve nepretenciozno. I još s ilustracijama.

Zrinka Pavić pisanjem se počela baviti daleke 1977., kada je u prvom razredu osnovne škole prvi put napisala svoje ime, doduše s naopako okrenutim slovom R, što je odredilo autoričinu kasniju sklonost ruskim klasicima i ideologiji trockizma. Prvi zapaženi uradak piše u svibnju 1980. godine, pod radnim naslovom "Umro je najveći vođa naših naroda i narodnosti", ali se trag rukopisa gubi zajedno s knjigama žalosti MZ Božidar Adžija (općina Medveščak, Zagreb).

Primjerna učenica i omladinka, ostatak istog desetljeća provodi za fliperima lunaparka Tivan u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici i pokušajima piskaranja za razne (danas propale) omladinske novine, a slavne devedesete studirajući i objavljujući pokoji tekst u opskurnim tiskovinama. Tek nakon otvaranja bloga (internetskog dnevnika) 2004. godine dobiva priliku pisati za novac, što čini još i danas, u časopisima "Cosmopolitan" i "Grazia". Knjigu "Svijet i praktična žena" duhom i naslovom posvećuje dvama ženskim časopisima uz koje je odrasla.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –