Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Lukšić

Ogledi o ruskoj književnosti : Od Sankt Peterburga do Kuala Lumpura

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 11/2006.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9537067602
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Zacijelo najgori osjećaj koji pohodi autora po završetku posla na nekom ciklusu primijenjenih tekstova dolazi u trenutku kad se uhvati u pisanju uvodne napomene: tada zastane, zamisli se pred začuđenim ekranom svojega kompjutora i počne uzmicati pred neugodnim pitanjem koje mu zapravo nitko nije postavio. Njemu se, naime, učinilo da se mora opravdati zastoje napisao te-i-te radove, zašto ih je složio «under one roof» te preporučiti tko ih i kako treba čitati.

Zašto se mučiti takvim ritualom? Zašto se ponižavati? Pa čitatelja ne zanimaju autorove dvojbe, zagrade, ograde, sumnje i strahovi. On želi sugovornika koji mu može u nečemu pomoći. Ili ga pak potaknuti na neku istraživačku pustolovinu. Stoga bih, eto, preskočila priču o tome zašto sam ukoričila baš te tekstove i što njima želim reći.

Svatko kome je knjiga privukla pozornost zna da u rukama drži izbor ogleda iz ruske književnosti od modernizma do postmodernizma te da je akcent na autorskim osobnostima koje su bitno obilježile kulturu XX. stoljeća. Nagrada za trud bit će mi spoznaja da sam u čitatelju pobudila interes za Pitanja koja su odavno dio mog profesionalnog života.
Autorica

Irena Lukšić rođena je 10. ožujka 1953. godine u Dugoj Resi, gdje je i umrla 11. ožujka 2019. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pisala je prozu, drame, eseje, TV i radio drame, filmske scenarije, stručne i znanstvene radove, te prevodila s ruskog. Proza joj je prevođena na engleski, makedonski, njemački, slovenski i turski jezik. Zastupljena u antologijama.

Uređivala je Biblioteke Književna smotra i Na tragu klasika, bila članica redakcija nekoliko domaćih i stranih časopisa, suradnica više međunarodnih znanstvenih projekata. Bila je suradnica američke Encyclopedia of World Literature in the 20th Century i Dictionary of Literary Biography, te najvažnijih domaćih enciklopedijskih izdanja.

Povremeno nastupala kao gostujući profesor u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na četrdesetak međunarodnih znanstvenih simpozija. U domaćim i stranim stručnim publikacijama objavila je tristotinjak radova o ruskoj i hrvatskoj književnosti. Više puta studijski boravila u Rusiji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –