Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dragutin Horkić

Odsjaj dubrovačkih srebrnjaka / Glimmer of Dubrovnik silver

  • Nakladnik: Izvori
  • Prijevod: Simon Šporer
  • 12/2006.
  • 126 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532032703
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga pisca i numizmatičara Dragutina Horkića "Odsjaj dubrovačkih srebrnjaka" predstavlja tri snažna refleksa. Prvi se odnosi na činjenicu da je novac Dubrovačke Republike - kovan u razdoblju od 1294. do 1803. - predstavljao refleks njezine društveno-ekonomske i društveno-političke moći. Ta država, koja je još 1272. donijela svoj Statut, bila je za cijelo vrijeme svoga postojanja respektabilni subjekt međunarodnih ekonomskih i političkih odnosa. Moć Republike se može ilustrirati i činjenicom da je za vrijeme velikog uspona dubrovačkog pomorstva u prvoj polovini XVI. stoljeća, raspolagala na Ponentu s 44, a na Levantu sa šest konzulata. Godine 1808. Dubrovačka Republika gubi svoju samostalnost, ali ne gubi slavu. Djelić te slave nastavili su promicati i dubrovački novci, koji su se kovali u Sponzi, u kojoj je bila smještena i carinarnica.

Drugi snažni refleks «Odsjaja dubrovačkih srebrnjaka» odnosi se na činjenicu da je moć i slava Dubrovačke Republike predstavljena u ovoj knjizi kroz šesnaest eseja koji su pisani prepoznatljivim, rekli bismo jedinstvenim, horkićevskim maestralnim stilom. Zapravo, spomenutu društveno-ekonomsku i društveno-političku moć Republike, autor knjige prati kroz razdoblja kovanja kovanica, koje su vršile i ulogu svjetskog novca. No, to prati na način da nas uvodi u kontekst moći Republike i prema unutra i prema vani. Naprosto autor knjige i najteže probleme svodi na pitko štivo. Ključno je reći da je pred nama znanstveni tekst iz područja numizmatike, te važne znanosti o postanku, razvoju i uporabi kovanog i tiskanog novca i novcu sličnih metalnih i papirnih objekata. (Iz pogovora: Zdravko Bazdan)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –