Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Max Weber

Protestantska etika i duh kapitalizma

  • Nakladnik: MISL
  • Prijevod: Dragutin Hlad
  • 12/2006.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536306398
  • Cijena: 30.39 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Djelo «Protestantska etika i duh kapitalizma» publicirano je u obliku dvaju članaka u 1904. i 1905. godine. Po njihovom prvom pojavljivanju oni su pobudili zanimanje koje se protezalo iznad redova povijesnih stručnjaka i koji su prouzročili da brojevi «Archiva» u kojima su publicirani budu rasprodani brzinom koja nije bila baš uobičajena u slučaju učenih publikacija. Rasprava koju su izazavali nastavila se onda nesmanjenom živahnošću. Jer pitanja koja je potakao Weber posjeduju univerzalni značaj, a metoda njegovih eseja bila je jednako važna kao i zaključci. Ona ne samo da je bacila briljantnu svjetlost na konkretna područja kojima se bavila, nego je predlagala puteve pristupa rasponu problema od permanentnog interesa, koji se ne tiču samo povjesničara i ekonomista, nego svih koji promišljaju o dubljim pitanjima modernog društva.

Pitanja na koja Weber pokušava odgovoriti su jednostavna i fundamentalna. To su pitanja koja se odnose na psihološka stanja koja su omogućila razvoj kapitalističke civilizacije. Kapitalizam, u smislu velikih individualnih pothvata, uključujući kontrolu nad velikim financijskim izvorima, donoseći svojim gospodarima bogatstvo kao rezultat spekulacije, posuđivanja novca, komercijalnog poduzetništava, gusarenja i rata, je star kao i povijest. Kapitalizam, kao ekonomski sustav, počivajući na organizaciji legalno slobodnih nadničara, u svrhu stvaranja novčanog profita vlasnicima kapitala ili njegovim agentima, stavljajući svoj biljeg na svaki aspekt društva, je moderna pojava.(...)

"Protestantska etika i duh kapitalizma" je briljantna studija psiholoških stanja koja su omogućila razvoj kapitalističke civilizacije. Knjiga analizira veze između širenja kalvinizma i novog stajališta prema jurenju za bogatstvom u postreformacijskoj Europi i Engleskoj - stajalište koje je dopuštalo, ohrabrivalo - čak i posvećivalo - ljudsko traganje za blagostanjem.

Max Weber, sociolog i ekonomist, rođen je 1864. u Berlinu. Studirao je pravo, a kasnije je bio «Privatdozent» na Sveučilištu u Berlinu. Njegovo istraživanje povijesti pravnih institucija vodilo ga je do naglašavanja ovisnosti prava (zakona) o ekonomiji i tehnologiji. M. Weber jepostao profesor ekonomije u Freiburgu, zatim u Heidelbergu i Münchenu. Bio je član vijeća za prvi nacrt ustava Weimarske republike. Umro je 1920.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –