Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milovan Ðilas

Nova klasa : Kritika savremenog komunizma

  • Nakladnik: MISL
  • 02/2010.
  • 191 str. , tvrdi uvez
  • ISBN 9789537710002
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova je knjiga jedan od najvećih političkih dokumenata svih vremena. Po anketi Literary Supplement-a londonskog Times-a, ona spada u jednu od 100 najutjecajnijih knjiga XX. stoljeća. Ona predstavlja razornu analizu komunizma, koju je načinio jedan od njegovih heroja i najutjecajnijih eksponenata.

Milovan Ðilas, biši potpredsjednik jugoslavenske Komunističke partije, govori nam zašto se komunizam razvio na način na koji se jest, zašto ne može, ni pod bilo kojim okolnostima, doseći ijedan od svojih ciljeva, zašto je, umjesto stvaranja radničkog raja, iznjedrio robovlasničku državu u kojoj se vladajuća klasa požudno nažderava dok mase pritišće, držeći ih dolje, zatomljujući ih u krajnjoj materijalnoj i duhovnoj bijedi.

“Porazna osuda komunističke vladavine... Jedan od najiznimnijih i najvažnijih socioloških dokumenata našega doba koji se nikako ne može ignorirati” – New York Times.

Autor, radikalni student u svojim dvadesetima, partizanski junak tijekom Drugog svjetskog rata, prijatelj maršala Tita i potpredsjednik Jugoslavije, Milovan Ðilas je u siječnju 1954. izbačen iz jugoslavenske Komunističke partije nakon što je apelirao za “demokratizaciju.” Poslan je u zloglasni zatvor u Srijemskoj Mitrovici 1956. godine na služenje desetogodišnje kazne zbog izražavanja ideja sadržanih u ovoj knjizi. Oslobođen je 1961. da bi opet bio zatvoren 1962. zbog objavljivanja knjige Razgovori sa Staljinom u Americi. Oslobođen je 1966.

Milovan Đilas (1911-1995), za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata jedan od Titovih najbližih suradnika i najmoćnijih komunističkih političara, tijekom 1950-ih počinje, u člancima i knjizi "Nova klasa", kritički propitivati sustav. Ubrzo biva proglašen revizionistom i pada u nemilost režima.

Tijekom godina postaje jedan od najpoznatijih disidenata, u rangu s Brodskim, Saharovim, Solženjicinom i Havelom, i kao takav jedna od ličnosti koje su obilježile dvadeseto stoljeće.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –