Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John G. Taylor

Crne rupe : Kraj Svemira?

  • Nakladnik: MISL
  • Prijevod: Dragutin Hlad
  • 12/2006.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536306831
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova knjiga predstavlja pokušaj da se objasni jedan od najvažnijih razvoja u znanosti ovoga stoljeća - dolazak crne rupe. Otkrivanjem tog tijela (formiranog urušavanjem teške zvijezde na takvo zgusnuto stanje da ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći s njezine površine) izgleda da su fundamentalni zakoni koji upravljaju Svemirom, zajedno s našim uobičajenim konceptima prostora i vremena, uništeni.

Crna rupa ne stavlja samo znanstveni svijet u previranje nego također izaziva mnoge čovjekove temeljne ideje glede njegova okružja i njegova mjesta u njem. Implikacije crne rupe po čovjeka su jednako tako važne, ako li ne i važnije, negoli za znanost. One su osobito relevantne s obzirom na čovjekove pokušaje da se nosi s nepoznatim i pogura svoje moći umovanja do krajnjih granica kada pokušava odgovoriti na temeljna pitanja života i smrti, žive ili nežive materije.

Crna rupa dovodi nas licem u lice s tajnama svijeta. To je razlog zašto se prva tri poglavlja knjige odnose na pokušaje egzaktne procjene onoga što su te tajne i koje stajalište zauzeti prema njima. Sljedeća tri poglavlja uvode crnu rupu, raspravljaju o opažajnim dokazima njezinog postojanja i opisuju kako ju rabiti kao izvor energije. Zatim se raspravlja o iznenađenjima i užasima nutrine crne rupe. Smrt hrabrog istraživača u njezinoj nutrini je vrlo sporedan aspekt mogućnosti, koje uključuju vremensko putovanje i posjet drugim svemirima.

Na ovom stadiju moguće je razmatrati kako nam nove ideje, koje su nam došle s crnom rupom i jako zgusnutom materijom, mogu dati novo razumijevanje početka i konca Svemira, kao i odgovoriti na niz zagonetki o povijesnim zapisima prošlosti.
Knjiga završava s raspravom o tome kako crna rupa mora uzrokovati korijenitu promjenu u našem razumijevanju (shvaćanju) mnogih koncepata koje je čovjek tako dugo imao pri srcu - besmrtnost, reinkarnaciju, dijalektiku, prostor-vrijeme, um, sam Svemir i izvjesnost u tom Svemiru.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –