Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Mandić

Zbogom dragi Krleža

  • Nakladnik: Profil
  • 08/2007.
  • 300 str., meki uvez
  • ISBN 9789531205634
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka polemičkih tekstova Igora Mandića – „o mentalitetu post-krležijanske epohe“ – preobjavljuje se danas umalo o dvadesetgodišnjici prvoga izdanja (Književne novine, Beograd 1988.).

Premda je knjiga onovremeno bila ocijenjena kao „skandalozna“, a autor proglašen dvojbenim – u zgražanju nad činjenicom da jedan otprije poznati „krležijanac“ može, na ovakav način, pamfletski udariti u same temelje jednoga kulturnjačko-književnoga i čak društveno-ideološkog uzora i štoviše „mita“ – u mnogim je kritikama na vrijeme uočena razložnost Mandićeve polemičarske oštrine.

Štoviše od „dokumentarne“ vrijednosti, koja joj je odmah priznata, u naknadnim je leksikografskim i krležologijskim preocjenjivanjima zaslužila pohvalnije epitete. I danas će mnogima drsko i krležohulno zazvučati neke Mandićeve polemičarsko-pamfletističke parade, ali u vremenima (tj. osamdesetih godina prošloga stoljeća) kad su se pravile svakojake društvene bilance, a bunjište raščišćavalo kako bi bilo pretvoreno u novo stratište, utoliko će se više danas osjetiti vidovitost Mandićeve ironije i svjesne blasfemičnosti.

Ukratko, Zbogom, dragi Krleža ni danas nije knjiga za nježnije i finije književne dušice, jer je u njoj Igor Mandić pokazao kako „pravo krležijanstvo“ može nadživjeti sve pa i „post-krležijanske“ epohe, jedino ako je – na tragu samoga M. Krleže – dosljedno protiv svih autoriteta, kultova, institucija i vlasti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –