Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Colin Crouch

Postdemokracija

  • Nakladnik: Izvori
  • Prijevod: Damir Mikuličić, Irena Skrt
  • 03/2007.
  • 134 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532032741
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Društvene klase, ponajprije radništvo, koje su stvorile kritičnu političku masu potrebnu za nastanak zapadne demokracije, sada su na zalazu. U usponu je globalni kapital, potpuno pušten s lanca na neoliberalno brštenje po svijetu, okrupnjen fizički u multinacionalke, a financijski u umreženo svjetsko tržište novca. Maksimiziranje vrijednosti dionica je alfa i omega postojanja. Istodobno, u središnjicama političkih stranaka nastale su političke elite, više posvećene sebi i svojim vezama s krupnim kapitalom negoli ispunjavanju političkog programa koji se tiče običnih ljudi, birača. Oni, to "biračko tijelo", političkoj eliti zapravo i ne treba, samo joj smeta, osim u onom jednom jedinom danu svake četvrte godine.

Takav politički sustav autor naziva postdemokracija.
Politička se scena po nekim obilježjima sada vraća u svijet s početka 20. stoljeća, kad je politika bila igra samo za elite. Ipak, Crouch napominje da postignuća demokracije i dalje ostaju istaknute vrijednosti civilizacije, koje nas moraju stalno podsjećati na potrebu za politički angažiranom javnošću.

Hoće li išta moći dovoljno pomutiti profitnu računicu svjetskog kapitala, pita se autor, tako da za pregovarački stol dovede njihove predstavnike, prisili ih da prekinu s ropskim radom djece i ostalim oblicima degradacije radne snage, sa zagađenjem planeta, s rasipnim korištenjem neobnovljivih izvora, s rastućim ekstremnim razlikama između bogatstva i siromaštva unutar država te između država? To su nezaobilazna pitanja u raspravi o zdravlju suvremene demokracije.

***

Profesor Colin Crouch (1944) započeo je svoj akademski rad 1972. kao predavač na Sveučilištu Bath, a sljedeće godine prelazi na Londonsku školu za ekonomske i političke znanosti gdje je bio docent i izvanredni predavač na odjelu sociologije do 1985. Od 1985 do 1994. bio je profesor na Trinity učilištu u Oxfordu te profesor sociologije na tamošnjem Sveučilištu. Od 1995. do 2004. bio je profesor na Europskom visokoškolskom institutu (EUI) u Firenci. Od 2005. na čelu je Instituta za vladanje i javno upravljanje na poslovnoj školi Warwik Sveučilišta Warvik. Od srpnja 1997. je i vanjski znanstveni član Max Planck Instituta za društvena istraživanja.

Na engleskom i talijanskom je objavio više radova o komparativnoj europskoj sociologiji i industrijskim odnosima, o industrijskim odnosim u europskoj političkoj povijesti te o sociologiji zapadne Europe.
Predsjednik je uredničkog vijeća svjetski uglednog časopisa 'The Political Quaterly'.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –