Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Richard Stutely

Ekonomski pokazatelji : Smisao ekonomije i ekonomskih indikatora

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Sanda Tomičić
  • 10/2007.
  • 286 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575065
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kako je moguće manipulirati brojkama u ekonomiji i demonstrirati sve što vam padne na pamet? Knjiga «Ekonomski pokazatelji», autora Richarda Stutelyja i suradnika iz uglednog britanskog tjednika 'The Economist', pokazat će vam kako čitati brojke, izabrati one najbolje iz hrpe brojki u medijima i odlučiti što bi one trebale pokazati a bez prethodnog poznavanja ekonomije ili statistike.

Svi su političari izgleda u stanju pokazati kako je njihova stranka bila na vlasti tijekom najbržeg gospodarskog rasta, najvećeg pada nezaposlenosti ili najniže inflacije. Zdrav razum kaže da ne mogu svi biti u pravu. Kako interpretirati takve tvrdnje?

Knjiga «Ekonomski pokazatelji», koja nosi i podnaslov «Smisao ekonomije i ekonomskih indikatora», bavi se svim najvažnijim ekonomskim pokazateljima i odgovara na pitanja koji su, što pokrivaju, kakvo je njihovo značenje, gdje se i kad objavljuju, koliko su pouzdani, mogu li brojke biti revidirane, te kako trebaju biti interpretirani.

Pisan na zanimljiv način, ovaj priručnik ujedno i pomaže korisnicima u objašnjavanju najvažnijih ekonomskih pokazatelja koji se odnose na mjerenje gospodarskih aktivnosti, fiskalne pokazatelje, investicije, platnu bilancu, valutne tečajeve, tržište novca i kapitala, cijene, plaće i različite industrijske pokazatelje. U njemu je prikazano globalno stajalište i stoga služi kao vodič za interpretiranje ekonomskih pokazatelja u svijetu. Budući da nije moguće navesti brojke za sve zemlje, tablice općenito prikazuju podatke za 15 najvećih industrijski razvijenih zemalja. Gdje je to bilo moguće, prikazani su ukupni pokazatelji ili prosjeci za zemlje OECD-a i Europsku uniju. Istih 15 zemalja koristi se i kao osnovica za ekonomske i financijske pokazatelje koji se objavljuju svaki tjedan u časopisu 'The Economist'.

Postoji onoliko razloga za interpretaciju ekonomskih pokazatelja koliko i objavljenih statistika. Možda ćete htjeti ostvariti najveći povrat na svoju novčanu investiciju, mjeriti društva i njihove proizvode, prosuditi je li pravo vrijeme za novi investicijski projekt, preuzimanje ili osvajanje novih tržišta. Također, možda želite bolje razumjeti na koji način funkcionira gospodarstvo, procijeniti vladine ekonomske politike, dobiti uvid u nepoznato gospodarstvo, usporediti nekoliko zemalja, prognozirati ili postići bolje razumijevanje svih novosti.

Poznavanje ekonomskih informacija pomaže u shvaćanju realnih implikacija ekonomskih pokazatelja u poslovnoj komunikaciji, ponajviše u pravilnom razumijevanju različitih poslovnih izvješća.

Priručnik «Ekonomski pokazatelji» namijenjen je poslovnim ljudima i studentima ekonomskih i srodnih disciplina za razumijevanje ekonomskih informacija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –