Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alan Greenspan

Doba financijske nestabilnosti : Pustolovine u novom svijetu

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Andreas Dominick Varga, Andrea Obraz
  • 03/2008.
  • 480 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575102
  • Cijena: 39.68 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Neposredno nakon 11. rujna 2001., u četrnaestoj godini predsjedanja Odborom Saveznih rezervi, Alan Greenspan dao je svoj doprinos u zajedničkim diplomatskim naporima kako bi osigurao da Amerika, zajedno s ostatkom svijeta, ne osjeti ekonomski slom. Postojali su opravdani razlozi autorova straha od najgoreg - od događaja poput burzovnog sloma iz listopada 1987., što je prva velika kriza s kojom se suočio na mjestu predsjednika Saveznih rezervi samo nekoliko tjedana nakon preuzimanja položaja, a koja je zamalo dovela do zamrzavanja financijskog sustava i prave financijske panike, s čime javnost ni danas nije u potpunosti upoznata.
 
No i pored toga, najznačajnija stvar koja se ekonomiji dogodila nakon 11. rujna ravna je... nuli. Strahovit udarac koji bi sustav nekoć pretrpio, prevladan je iznenađujuće brzo. U punom smislu riječi živimo u novom svijetu, tvrdi autor, ni prvi ni posljednji put.

Doba financijske nestabilnosti je Greenspanova procjena prirode novog svijeta, usmjerena kroz autorova vlastita iskustva djelovanja u zapovjedništvu globalne ekonomije - duža i sa značajnijim rezultatima od ijednog drugog čovjeka. Greenspan započinje sa svojim viđenjem jutra 11. rujna, zatim se vraća svome djetinjstvu te naposljetku prati luk svojega životnog puta tijekom više od osamnaest godina na položaju predsjednika Odbora Saveznih rezervi, od 1987. do 2006., u vrijeme značajnih preobrazbi.

Greenspanov je cilj bio odvući čitatelje prema istoj onoj krivulji iskustva koju je i sâm slijedio, kako bi čitatelji dobili uvid u autorovo vlastito razumijevanje temeljne dinamike koja upravlja svjetskim događajima.
 
U drugoj polovici knjige, otisnuvši se na čudesan tour d'horizon globalne ekonomije, Greenspan nas upoznaje sa sadašnjošću omogućujući nam da ga dalje slijedimo. Otkriva nam osnove ekonomskog rasta pretresajući po iscrpnim podacima vezanima uz sve veće države i regije svijeta te objašnjava daljnje smjernice razvoja globalizacije.
 
Doba financijske nestabilnosti kao skup životnih mudrosti i zapažanja u dotjeranom izrazu koherentnog svjetonazora, ostat će osobno i intelektualno naslijeđe Alana Greenspana. 

***

Alan Greenspan rođen je 1926. u Washington Heightsu, u okolici New York Cityja, gdje je proveo djetinjstvo. Nakon sviranja klarineta na Juilliardu te rada u svojstvu profesionalnog glazbenika, stječe diplomu, magisterij i doktorat iz ekonomskih znanosti na Sveučilištu New York. Godine 1954. suosnivač je ekonomske savjetodavne tvrtke Townsend-Greenspan & Co. Od 1974. do 1977., za vrijeme predsjedničkog mandata Geralda Forda, obnaša dužnost predsjednika Vijeća ekonomskih savjetnika. Godine 1987. predsjednik Ronald Reagan imenuje ga predsjednikom Odbora Saveznih rezervi, a na tom će položaju ostati do umirovljenja 2006.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –