Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lee Eisenberg

Planiranje financijske sigurnosti za starost : Posve drukčiji način razmišljanja o ostatku vlastitog života

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Gordana Mlačak
  • 12/2007.
  • 236 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575089
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jeste li razmišljali o tome koliko će vam novca biti potrebno kad prestanete raditi? Pod pretpostavkom da se ne borite za goli opstanak, jeste li se nečega spremni odreći već sada kako biste uštedjeli za starost? Autor Lee Eisenberg u svojoj knjizi pod nazivom «Planiranje financijske sigurnosti za starost», na duhovit i zabavan način iznosi svoja iskustva oko investiranja u vlastitu sigurnost u starosti.

Tema knjige su osobne financije. Ona govori o novcu, ali i o životu koji želimo, životu koji ne želimo i troškovima jednog i drugog. Postavlja se pitanje jesmo li spremni za dobre i loše vijesti koje nas čekaju iza ugla. Npr. dobra vijest je da ćemo živjeti dulje nego što smo mislili, a to je ujedno i loša vijest, ukoliko taj produljeni boravak zahtijeva dosta planiranja s kojim se uglavnom moramo sami pozabaviti. Važno je imati plan za sve to.

Knjiga «Planiranje financijske sigurnosti za starost» podijeljena je u tri dijela od kojih svaki predstavlja jednu fazu plana, kako doći do ciljanog iznosa koji nam je dovoljan za život: prvo treba zamisliti iznos, zatim shvatiti njegovu bit, a onda je potrebno i pronaći potreban iznos. Teško je govoriti o općenitom iznosu koji je dovoljan za sigurnu starost, jer za svakoga on predstavlja različitu vrijednost, ali svima se nameće nužnost preuzimanja odgovornosti nad vlastitim načinom života i potreba za planiranjem u svrhu ostvarenja dugoročnih ciljeva.

Na kraju, u dodatku pod naslovom «Iznos, na brzinu», autor ove knjige pokušava objasniti da „ne postoje lake formule kako doći do iznosa. Iako su online kalkulatori dostupni i besplatni, većina je konvencionalnih pomagala gluhonijema kada vam u starijoj dobi treba podići duh i raspjevati srce. Financijski plan bez plana smisla vodi ravno do spoznaje da sav novac na svijetu ne može kupiti sreću. Pa ipak, svi traže 'iznos', ali na brzinu." Stoga je, kako sam kaže, pokušao smisliti brzinski način da pronađe svojevrsni 'deus ex Iznos', kako bi pomogao otkriti koliko nam novaca treba za spas od financijske propasti. Nazvao je nekoliko financijskih savjetnika koji su mu otkrili jedno kritično, ali 'niskotehnološko' pomagalo – kutiju za cipele. U nju ćemo spremati cjelogodišnje račune i potvrde koji bi dali precizni tablični prikaz godišnjih troškova, uključujući i to koliko sitniša rasprčkamo svakoga dana.

Međutim, nećemo otkriti sve praktične životne savjete koje vjerojatno svatko od nas zna, samo se trebamo podsjetiti. Ova knjiga, koja o financijskom planiranju govori na drukčiji način, potiče nas da preuzmemo kontrolu i odgovornost za svoj životni standard, te pametnim investiranjem osiguramo ostvarenje želja u sadašnjosti i budućnosti.

«Planiranje financijske sigurnosti za starost» namijenjena je širokom krugu čitatelja, budući da govori o osobnim financijama i financijskom planiranju za život nakon završetka profesionalne karijere.

***

Lee Eisenberg, dugogodišnji novinar i glavni urednik časopisa «Esquire», pisao je članke i kolumne, a autor je i nekoliko knjiga. Radio je i kao konzultant u Time Inc.-u, izdavačkom dijelu medijskog diva Time Warner.

Knjiga «Planiranje financijske sigurnosti za starost» u Americi se odmah nakon objavljivanja našla visoko na bestseler listama uglednih časopisa kao što su «The New York Times», «The Wall Street Journal», «USA Today» i «Business Week».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –