Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
André Kostolany

Psihologija burze

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Slavica Bilić
  • 03/2008.
  • 140 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575119
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Burza je ćudljiva, nepredvidljiva i neuračunljiva. Da biste bili uspješni, nije dovoljno predviđati rezultate; trebate pogoditi reakciju burzovne publike, morate biti nepovjerljivi, cinični i malo umišljeni. Morate biti vrstan psiholog jer je burzovna cirkulacija novca iznimno kaotičan proces. André Kostolany, profesionalac na burzi, proniknuo je u psihologiju burze i burzovnih špekulanata i svoj život posvetio burzi i novcu. U ovoj knjizi iznosi tajne zanata.

"Psihologija je sve - čak i na burzi. Udarac gonga kod špekulacija na rast ili pad cijene, a osobito veliki slomovi na burzi, dokazuju da je cirkulacija novca osobito kaotičan proces. Kako je moguće opstati kao ulagač u tom velikom kaosu?

"Psihologija burze sastoji se od dvanaest predavanja koja govore o tome kako je burza 90 posto psihologija, zatim o fascinaciji novcem, pa o Velikom slomu iz čijeg se primjera može učiti masovna psihologija, o proricateljima, profesorima i drugim guruima. Također, govori i o psihologiji Nijemaca, a spominje i praznovjerje, fetišizam i ovisnost o „igri", što je dio predavanja pod nazivom Male burzovne psihopatologije. U posljednjem predavanju zaključuje kako nijedna burza ne sliči drugoj. Na kraju, u završnom kolokviju pod nazivom Moje tri karijere, osvrnuo se na svoj život u kojem je, prema vlastitim riječima, ostvario svoju ambiciju: postigao je materijalnu i intelektualnu neovisnost.

«Psihologija burze» se ubraja u obveznu lektiru za uspješne burzovne mešetare, špekulante i ulagače kapitala. Razotkriva burzovne tajne i poučava samostalnom i neovisnom mišljenju i djelovanju, a time i uspjehu na burzi.

***

André Kostolany, rođen 1906. u Budimpešti, bio je svjetski poznat burzovni stručnjak i špekulant. Radio je uglavnom u Francuskoj i Njemačkoj. Od 1941. do 1950. bio je generalni direktor i predsjednik financijske tvrtke G. Ballai and Co. Od 1950. živio je u Parizu, Münchenu i na Azurnoj obali. Poslije Drugog svjetskog rata uložio je golema sredstva u obnovu Njemačke. U kasnijim godinama pisao je članke i držao seminare o njemačkoj burzi. Tijekom 70 godina karijere, stekao je praktično iskustvo na mnogim tržištima širom svijeta. Umro je u Parizu u dobi od 93 godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –