Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Zagreb / Snimio Pavao Cajzek

  • Nakladnik: Masmedia
  • Urednik: Josip Bistrović
  • 09/2008.
  • 196 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575218
  • Cijena: 27.74 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Monografija «Zagreb / Snimio Pavao Cajzek» objedinjuje rad od gotovo pola stoljeća znamenitog zagrebačkog fotoreportera Pavla Cajzeka.

U prvom dijelu ova monografija nudi, često nadrealne, fotografije iz svakodnevnog života grada Zagreba snimljene u proteklih 60 godina. U nastavku knjige nalaze se portreti poznatih osoba koje je Cajzek fotografirao.

Pavao Cajzek, znameniti zagrebački fotoreporter gotovo je pola stoljeća, promatrao je svijet kroz svoje fotografske aparate. Izgradio je zavidnu novinarsku karijeru, što potvrđuju radovi objavljeni u mnogim publikacijama zagrebačkih nakladnika i stručne nagrade.Vjeran nekim redakcijama, kao što su nekadašnji Narodni list, te Večernji list, stvorio je kompleksan opus fotografija iz svakodnevnog života grada Zagreba.

Ova monografija namijenjena je svim čitateljima koje zanima Zagreb i koji vole taj grad. Knjiga je i vrijedan dokument o prošlosti Zagreba kao što je i zanimljiv podsjetnik na ne tako davnu prošlost.

***

Pavao Cajzek (1923.-1999.) za sebe je govorio da nije ni kroničar, ni svjedok vremena, već novinar-fotoreporter koji je nastojao pošteno raditi svoj posao.

Rođen je 20. studenoga 1923. u Čakovcu. U Zagrebu je 1950. završio jednogodišnju novinarsku školu, a 1954. i srednju ekonomsku. To objašnjava neutaživom željom za znanjem i upoznavanjem novih područja s kojima bi se u poslu mogao susresti. Zato je nerijetko znao pohađati zanimljiva predavanja na zagrebačkom Filozofskom, Ekonomskom fakultetu...

Profesionalno se novinarstvom počeo baviti u Narodnom jedinstvu, glasilu zagrebačke Narodne fronte, a odatle je 1. veljače 1951. prešao u Narodni list. Od 1959. radi u Večernjem listu, kojem je ostao vjeran do umirovljenja, 30. lipnja 1985. Ta "tajna veza" s "Večernjakom" traje i u umirovljeničkim godinama. Svestrani Cajzek svoje je iskustvo prenosio mladima, predajući od 1979. do 1987. predmet Osnove novinske fotografije u zagrebačkom Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost. Od 1988. predavao je u "Vjesnikovu" Centru za izobrazbu novinarskih kadrova.

Možda je dokaz njegove skromnosti i to što u 35 godina aktivnog profesionalnog bavljenja fotografijom nije imao nijednu samostalnu izložbu, premda su mu slike uvrštavane u brojne skupne izložbe. Tek 1994., u sklopu proslave 900. obljetnice grada Zagreba, postavljena mu je samostalna izložba "Priča o Zagrebu, snimio Pavao Cajzek".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –