Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joseph E. Stiglitz Andrew Charlton

Pravedna trgovina za sve

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Prijevod: Ivan Grgurić
  • 05/2008.
  • 304 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575140
  • Cijena: 31.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Neupitno je da liberalizacija trgovine ima pozitivan utjecaj na blagostanje zemalja, ali prekomjerna liberalizacija i šteti. Na sastancima na vrhu (Doha, Cancun, Monterrey, Hong Kong) prihvaćen je niz važnih odluka koje nisu realizirane. Štoviše, situacija je krenula prema pogoršanju, a ponovno su se otvorila stara pitanja: zašto je pomoć nerazvijenima tako važna?

U knjizi pod nazivom «Pravedna trgovina za sve», njezini autori, nobelovac Joseph Stiglitz i Andrew Charlton analiziraju i kritiziraju aktualni trgovinski sustav koji preferira interese razvijenijih, odnosno bogatih na štetu siromašnih, te nude prijedloge za poboljšanje.

Knjiga «Pravedna trgovina za sve» analizira trgovinski sustav WTO-a i posebno se bavi njegovim utjecajem na razvoj slabije razvijenih zemalja i životni standard njihovih stanovnika. Autori smatraju da je suvremeni trgovinski sustav nepravedan prema nerazvijenima i da će biti potrebno jako mnogo truda, vremena i pregovora kako bi se stvorio sustav koji će promovirati pravednu trgovinu i za one najnerazvijenije. Veći dio knjige, prema riječima samih autora, kroz analizu ostvarenja opisuje politike koje bi najviše pridonijele integraciji zemalja u razvoju u svjetski trgovinski sustav, koje bi im donijele najviše trgovinskih mogućnosti te koje bi im pomogle da iskoriste te mogućnosti.

"Pravedna trgovina za sve" podijeljena je u trinaest poglavlja, čiji su naslovi: Uvod: Razvoj događaja do danas, Trgovina može biti dobra za razvoj, Potreba za Razvojnom rundom, Što je postignuto u Dohi?, Principi osnivanja: Osnova pravednog sporazuma, Poseban tretman za zemlje u razvoju, Prioriteti Razvojne runde, Kako liberalizirati tržišta, Prioriteti koje moraju ispuniti druge zemlje, Što ne bi trebalo biti na dnevnom redu?, Pridruživanje svjetskom trgovinskom sustavu, Institucionalne reforme, Liberalizacija trgovine i troškovi prilagodbe, te na kraju sadrži i dva dodatka o empirijskim istraživanjima.

Joseph Stiglitz u svom Predgovoru kaže kako je "barem nekoliko razvijenih zemalja daleko od ispunjavanja obećanja o financijskoj pomoći koja su dana u Monterreyu 2003. godine. Ove su se obveze temeljile na najplemenitijim ciljevima, kako bi se stvorila pravednija globalizacija i povećalo blagostanje najsiromašnijeg dijela svjetskog stanovništva." Autori su izrazili nadu da ova knjiga na neki način može pridonijeti ostvarenju ovih ciljeva.

Knjiga je namijenjena ekonomistima, politolozima, studentima ekonomije i drugih društvenih i humanističkih znanosti, te svim poslovnim ljudima. Pisana je tako da će je lako razumjeti i šira čitalačka publika.

***

Joseph E. Stiglitz
rođen je 9. veljače 1943. godine. Sveučilišni je profesor na Columbia University, a predaje i na Columbia Business Graduate School of Arts and Sciences i School of International and Public Affairs. Suosnivač je inicijative za dijalog o politici (IPD), mreže koju čini dvjestotinjak ekonomista i istraživača razvoja u cijelom svijetu. Od 1997. do 2000. godine obnašao je funkciju glavnog ekonomista Svjetske banke. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Autor je brojnih znanstvenih radova i knjiga i jedan je od vodećih ekonomista današnjice.

Andrew Charlton
zaposlen je kao istraživač u Centre for Economic Performance pri London School of Economics. Dobio je Edgeworthovu nagradu za najbolji doktorat na Oxford University 2005. godine. Prije je radio u Ujedinjenim narodima, OECD-u, Reserve Bank of Australia i Boston Consulting Group.

Joseph Stiglitz, američki ekonomist (1943), profesor ekonomije na sveučilištu Columbia, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju diplomirao je na Massachusetts Institute od Technology. Potom je predavao na nekoliko sveučilišta, kao što su Yale, Harvard i Stanford. Devedesetih godina bio je među najutjecajnijim ekonomskim savjetnicima predsjednika Billa Clintona, od 1995. godine je bio predsjednik Američkog Vijeća ekonomskih savjetnika. Od 1997. godine bio je potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetske banke. Od 2001. godine predaje ekonomiju biznis i međunarodne odnose na sveučilištu Columbia u New Yorku. Nobelovu nagradu 2001. godine dobio je zajedno sa ekonomistima A. Michaelom Spenceom and George A. Akerlofofom za teoriju tržišta na kojem djeluju asimetrične informacije. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –