Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mario Kopić

Nezacjeljiva rana svijeta

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • 10/2007.
  • 183 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532490350
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Maria Kopića zbirka je filozofijskih eseja i studija. Riječ je o izazovnoj knjizi koja otvara mnoštvo aktualnih pitanja odnosa hermenutike i semiotike kulture, estetike, filozofije politike i filozofije prava u suvremeno doba praznine i odustajanja od bitnih promišljanja svijeta na kraju povijesti.

Iako nastali u duljem vremenskom rasponu, iako ispisani raznim povodima i s različitim nakanama, iako tematski raznoliki, ogledi i rasprave koji su našli mjesta u ovoj knjizi ipak su - barem je to nakana njihova pisca - obuhvaćeni jedinstvenom duhovno-povijesnom upravljenošću, upravljenošću koja se može nazvati 'novi humanizam'. To je njihov zajednički okvir, njihova zajednička duhovna atmosfera, u tome je njihova nit-vodilja, ono što ih prožima i spreže.

Riječ je o humanizmu koji proizlazi iz 'novog etosa', etosa kojega nije moguće zahvatiti pojmovima (stare) etike ili (stare) estetike. Niti u smislu modernih vrijednosti niti u smislu tradicionalnih pravila, zapovijedi i zabrana. Novi etos jest etos u ime vulnerabilna čovjeka, u znamenju njegove necjelovitosti, etos što se rađa iz prepoznavanja i priznavanja nezacjeljive rane svijeta. U tome se svijet ne da promijeniti. Što su nasrtljivije i zadrtije akcije mijenjanja svijeta u ime njegove (idealne, buduće) cjelovitosti, tim je veća patnja ljudi, tim je dublja rana u užasu i boli raskoljena srca.

***

Mario Kopić je rođen 1965. godine u Dubrovniku. Studij filozofije i komparativne književnosti u Zagrebu, filozofije (fenomenologije) i političke antropologije u Ljubljani, političke povijesti i povijesti ideja u Berlinu (kod prof. Ernsta Noltea), komparativne religiologije u Rimu (kod prof. Ide Magli). Znanstveno surađuje od 1992. do 1996. s Institutom za humanističke studije u Ljubljani, od 1998.do 2002. gostujući je znanstveni istraživač u Fondazione Julius Evola u Rimu, od 2002. godine slobodni znanstveni pisac i publicist.

Objavio knjige: «Iskušavanje rubova smisla» (Dubrovnik, 1991.), «S Nietzscheom o Europi» (Zagreb, 2001.), «Nietzsche e Evola» (Rim, 2001.),» Izazovi post-metafizike» (Novi Sad, 2007.). Autor zbirke publicističkih tekstova «Proces Zapadu» (Dubrovnik, 2003.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –