Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Pogačar

Poslanice običnim ljudima

  • Nakladnik: Algoritam
  • 12/2007.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN 9789532206180
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prvijenac, zbirka pjesama «Pijavice nad Santa Cruzom», kojom se Marko Pogačar predstavio kao zreo, autentičan, aktualan i plodan pjesnik po mnogima je bila poetski događaj i najugodnije iznenađenje 2006. godine. Kako opet ne bi upao u 'slatke nevolje s obiljem', jer prva zbirka je dosegla nekih 160 stranica, ovaj put je kondenzirao svoju poeziju dok nije dobio, parafrazirajmo Danila Kiša, zbirku veličine oraha i upravo nevjerojatne razorne moći ili «Poslanice običnim ljudima».

Pogačarov lirski subjekt u «Poslanicama» je policentričan, ali ne i shizofren, snalazi se i vlada raznim diskursima i pripadnim im svjetovima. U ovim pjesmama jezik roda moga se vrti, burka, plazi i oblizuje, ritam cijepa i preslaguje u novi, dok Pogačarova refleksija - proživljena i spontana, čisti refleks osvajanja životnog prostora i postavljanja 'uspjelih pitanja' s ostalim sastavnicama kvalitete čini od ove poezije 'bombarder prepun opasnog značenja'.

'Dovoljno pojedinačnog sigurno govori nesto o opčem', reći će i sam i tim stihom zacrtati jednu od dimenzija svoje poetike, razgranate, moćne i diskretne kao korijenje sekvoje: 'taj me izostanak skrivenog, totalna transparencija / podsjeÆa na fašizam i plaši'.

Mnogi stihovi ove zbirke bit će citirani, a pjesme, i nehotice, upamćene.(Kruno Lokotar)

***

Marko Pogačar (1984., Split) apsolvira komparativnu književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poeziju, nesto kritike i esejistike objavio je u domaćoj tiskanoj i 'online' periodici (Poezija, Quorum, Vijenac, Zarez, Re, K,..), te na Trečem programu hrvatskog radija. Urednik je časopisa za književnu praksu «Ka/Os».2005. godine za rukopis «Pijavice nad Santa Cruzom» pobjedjuje na natječaju AGM-a i Vijenca, a 2006. biva nagrađen Nagradom «Kvirin» za najbolju knjigu pjesama. Pjesme i ciklusi su prevođene na engleskim, njemački, španjolski, poljski i slovenski jezik. Svira bubnjeve u post punk bendu Death Disco.

Marko Pogačar, rođen je 1984. godine u Splitu. Piše poeziju, eseje, prozu i književnu kritiku. Bio je urednik u Zarezu, član je redakcije Quoruma, suuređuje portal Proletter. O stogodišnjici izvornoga izdanja priredio je antologiju "Hrvatska mlada lirika 2014". Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i esejistiku. Knjige i tekstovi prevedeni su mu na tridesetak jezika.

Objavio je knjige: "Pijavice nad Santa Cruzom, pjesme" (AGM, 2006), "Poslanice običnim ljudima", pjesme (Algoritam, 2007), "Predmeti", pjesme (Algoritam, 2009), "Atlas glasova", eseji (V.B.Z, 2011.), "Jer mi smo mnogi", publicistika (Algoritam, 2011.), "Bog neće pomoći", priče (Algoritam, 2012.), "Crna pokrajina", pjesme (Algoritam, 2013.), "Jugoton gori!", eseji (Sandorf, 2013.), "Slijepa karta", putopisna proza (Fraktura, Zaprešić, 2016.), "Zemlja Zemlja", pjesme (Fraktura, 2018).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –